Οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες έχουν περιοριστεί στην κατάργηση του εισητηρίου των 5 ευρώ και της εισφοράς του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή για φάρμακα. Πρόκειται κυρίως για συμβολικές κινήσεις, που αφορούν στην ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά Ελλήνων.
Επί της ουσίας, όμως, θα έχουν μικρό αντίκτυπο. Τα έσοδα από το 5ευρο είναι μόλις 15-17 εκατ. ετησίως, ενώ από την εισφορά του ενός ευρώ περίπου 60 εκατ. – όσες είναι δηλαδή και οι συνταγές κάθε χρόνο! Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε με ταμειακά διαθέσιμα 140 εκατ. για το 2014, τα μέτρα αυτά δεν έχουν ουσιαστικά επιπτώσεις.
Από την άλλη, δεν μπορώ να φανταστώ ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κατάργηση του μνημονίου, εννοεί ότι θα καταργησει τον ΕΟΠΥΥ ή το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του Μνημονίου… Ωστόσο, υπάρχουν πράγματι ορισμένα μέτρα, που είχαν προγραμματιστεί και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει:
$1· Εφαρμογή στον ΕΟΠΥΥ του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το 2014, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο αναδρομικός έλεγχος για το έτος 2013, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί…
$1· Εφαρμογή στον ΕΟΠΥΥ του αναδρομικού ελέγχου από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για το έτος 2013. Ήδη, ορισμένα νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα σχετικά παραστατικά. Πολλοί πιστεύουν ότι εκατ. ευρώ σπαταλώνται κάθε χρόνο επειδή τα κρατικά νοσοκομεία χρεώνουν ότι να ναι στον ΕΟΠΥΥ, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρωθούν και δεν θα ελεγχθούν με στόχο να εμφανίζουν πλασματικά ισοσκελισμένους ισολογισμούς…
$1· Προετοιμασία και εφαρμογή του νέου συστήματος νοσηλείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (DRG) το 2016 και 2017.
Το πραγματικό ενδιαφέρον βέβαια βρίσκεται αλλού: Θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία; Θα αυξηθεί η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2015; Πόσο θα αυξηθεί και τι θα αφορά η αύξηση αυτή;
Σήμερα, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία φθάνουν περίπου το 4,8% του ΑΕΠ. Με ένα ΑΕΠ όμως, που κατρακύλησε από τα 230 δις στα 175 δις μέσα σε έξι χρόνια!
Μια που το έφερε η κουβέντα πάντως το Μνημόνιο, που θέλουμε να καταργηθεί κάνει λόγο για δημόσιες δαπάνες υγείας 6% του ΑΕΠ…
Είναι φανερό ότι αν δεν ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για προσλήψεις και αύξηση των δαπανών για την υγεία. Και το ίδιο ισχύει για τις εξαγγελίες περί επαναφοράς της 13ης σύνταξης.
Αν πράγματι στο νέο πρόγραμμα, που θα συμφωνηθεί, επέλθει μείωση των απαιτήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και μετατεθεί η καταβολή των τόκων, δηλαδή, αναπνεύσει ο κρατικός προϋπολογισμός, τότε ναι θα μπορούμε να μιλάμε για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών ή αύξηση των κονδυλίων για την υγεία.
Τότε και μόνον τότε θα τεθούν επί τάπητος τα ουσιαστικά ερωτήματα: Έχουμε τα εργαλεία για να αξιοποιήσουμε τα παραπάνω χρήματα για την υγεία; Έκλεισαν οι τρύπες στο βαρέλι;
Τότε και μόνον τότε, θα μπορούμε να συζητήσουμε τελικά τι ήταν λάθος στο μνημόνιο και πρέπει να καταργήσουμε. Όχι όμως ιδεοληπτικά, αλλά τεκμηριωμένα…
Υ.Γ. 1 Περιμένω να δω τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση με τη συμφωνία που είχαμε υπογράψει με τους Γερμανούς στα πλαίσια του προγράμματος Health In Action, που αφορούσε την υποστήριξη της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας. Περιμένω να δω ακόμη τον κ. Κουρουμπλή να διατάξει έρευνα για το πόσα χρήματα από τα 15 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί και τι έχουν παραδώσει οι Γερμανοί…
Υ.Γ.2 Περιμένω να δω αν ο κ. Κουρουμπλής θα τολμήσει να διελευκάνει ορισμένες «γκρίζες» περιοχές στην κατανομή των κονδυλίων για την υγεία. Για παράδειγμα, τι γίνεται με τα κονδύλια που αφορούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ