Όπλο στην «φαρέτρα» επιστημόνων και πολιτείας για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του SARS-COV-2 θα αποτελέσει ο τακτικός έλεγχος μεγάλου αριθμού ατόμων γι’ αυτό και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ προσπάθησαν να αναπτύξουν το πρόγραμμα «SalivaDirect», το οποίο θέτει προς εξέταση σάλιο αντί για ρινοφαρυγγικό επίχρισμα.
Με δεδομένο ότι η λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος μπορεί να είναι δυσάρεστη, γεγονός που αποθαρρύνει τους ανθρώπους να υποβάλλονται σε τεστ συχνά και τα τεράστια προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που παρέχουν υλικά για τα μοριακά τεστ, συμπεριλαμβανομένων των μάκτρων για την λήψη επιχρισμάτων και των απαραίτητων αντιδραστηρίων, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.
Το εγχείρημα βασίζεται σε μια παρόμοια μοριακή διαδικασία με τις προηγούμενα τεστ, η οποία ονομάζονται RT-qPCR), είναι πιο απλό, ώστε να μειωθεί το κόστος και η ανάγκη για αντιδραστήρια. Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με το πρόγραμμα αυτό.
Στο πρόγραμμα των ερευνητών του Yale λαμβάνεται δείγμα σάλιου και όχι από ρινοφαρυγγικό επίχρισμα για την διεξαγωγή του μοριακού τεστ.
Στα θετικά της μεθόδου είναι η ευκολότερη συλλογή του δείγματος και η απαλλαγή από το κόστος των ακριβών συντηρητικών για τα τεστ. Ακόμη, οι ερευνητές κατάφεραν να παρακάμψουν την διαδικασία εξαγωγή του νουκλεϊκού οξέος από τα δείγματα πριν από το τεστ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή και υπήρξαν παγκόσμιες ελλείψεις των αναλωσίμων που χρειάζονται για να γίνει. Στο πλαίσιο του SalivaDirect, οι ερευνητές εκτιμάται ότι καταστούν το τεστ προσβάσιμο σε περισσότερα εργαστήρια.
Κατά το νέο τεστ υπάρχει η ευελιξία χρήσης διαφορετικών παραλλαγών εξοπλισμού, στα διάφορα εργαστήρια και αντιδραστηρίων, για να έχουν τη δυνατότητα περισσότερα εργαστήρια να πραγματοποιούν μοριακά τεστ και να αποτραπούν οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα μόνο αντιδραστήρια.
Ήδη το SalivaDirect έλαβε πριν δυο ημέρες «ταχεία» αδειοδότηση, δηλαδή την αρχική μόνο έγκριση από τον FDA.
Πλεονέκτημα θεωρείται ότι το εν λόγω τεστ θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσουν τα εργαστήρια για γρήγορη εξέταση πολλών ατόμων. Ωστόσο, ακόμη χρειάζονται επιπλέον βελτιώσεις και επιπλέον δοκιμές.
Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες αύξησης του αριθμού των ατόμων που μπορούν να υποβληθούν σε τεστ ανά ημέρα, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας.
Πλέον οι ερευνητές εργάζονται από κοινού με διάφορα ιδρύματα για την ανάπτυξη επικύρωση ρομποτικών συστημάτων για την επεξεργασίας των δειγμάτων ή / και της PCR.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα διαθέσιμα τεστ για τον SARS-CoV-2 δεν έχουν επικυρωθεί για την ανίχνευση ασυμπτωματικών λοιμώξεων, που είναι ο πρωταρχικός στόχος ενός προγράμματος διαλογής μεγάλης κλίμακας και παρακολούθησης του πληθυσμού. Για τον σκοπό αυτό το SalivaDirect θα χρειαστεί να συγκριθεί με τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης τέτοιων περιπτώσεων.
Οι ερευνητές του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν ανακοινώσει την έρευνα τους στην πλατφόρμα προ-δημοσιεύσεων medrxiv.org.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ