Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν» για τις «ασαφείς» οδηγίες και την διαχείριση κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των εργαζομένων, καθώς πλέον έχουν ανέλθει στους πέντε, ενώ κάποιοι εξακολουθούσαν να εργάζονται παρά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού.
Πριν 12 ημέρες, όπως περιγράφουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, εντοπίστηκε θετική εργαζόμενη και στη συνέχεια ασθενής που νοσηλευόταν στη γενική πτέρυγα της ΜΕΘ (όχι στην COVID πτέρυγα της), μετά από προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε πριν από προγραμματισμένη επεμβατική πράξη.
Μπορεί να απομακρύνθηκε η εργαζόμενη από την εργασία της και ο ασθενής να μεταφέρθηκε στη COVID πτέρυγα, αλλά υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ, δεν τους δόθηκε καμία επίσημη οδηγία και ενημέρωση για ώρες μετά και παρά τις επαναλαμβανόμενες κρούσεις τους.
Αντίθετα, όπως ισχυρίζονται τους ζητήθηκαν ευθύνες, ενώ η ΜΕΘ είναι «ένας περιορισμένος, κλειστός χώρος που συγχρωτίζονται υποχρεωτικά πολλοί μαζί, προσωπικό και ασθενείς». Επίσης, υπάρχουν χωροταξικά εμπόδια κοινόχρηστοι χώροι και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κοινού: υπολογιστές, φάκελοι ασθενών και πολλά άλλα.
Σημειώνεται ότι κατόπιν του συμβάντος δόθηκε οδηγία για υποχρεωτική χρήση και οφθαλμικής προστασίας κατά τη διενέργεια συγκεκριμένων πράξεων.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι «μέχρι τώρα, γάντια, μάσκες και ποδιές μιας χρήσης μας δίνονταν με το σταγονόμετρο, λόγω ελλείψεων ή με τη δικαιολογία ότι κάνουμε αλόγιστη χρήση!».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε όλο το προσωπικό προέβη και προέκυψε άλλο ένα θετικό κρούσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους.
«Ζητήσαμε, όπως και το σωματείο, επανειλημμένα να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση, να απομακρυνθούν τουλάχιστον οι συνάδελφοι που είχαν στενή επαφή με τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Η απάντηση ήταν θα κάνουμε ότι μας πουν, όποτε μας το πουν!» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Επίσης, οι ίδιοι στηλιτεύουν το γεγονός της έλλειψης «καθορισμένου πλάνου» για την διαχείριση της κατάσταση, ενώ κατακρίνουν την απόφαση να θεωρηθούν οι εργαζόμενοι σε «μετρίου κινδύνου» έκθεση και γι’ αυτό παρέμειναν στην εργασία τους.
Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ υπογραμμίζουν ότι οι οδηγίες είναι ασαφείς και αφήνουν περιθώρια «ελαστικότητας» στη λήψη αποφάσεων, αφήνοντας αιχμές για την αρμοδιότητα και την πείρα αυτών που τις συνέταξαν.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να απομακρυνθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι και να αντικατασταθούν από άλλους λόγω έλλειψης προσωπικού, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της μονάδας.
«Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, τόσο που δεν μας επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουμε. Μεγάλος αριθμός συμβασιούχων νοσηλευτών απολύεται σε ένα μήνα από τώρα. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ελάχιστες» διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στην ΜΕΘ. Οι ίδιοι αμφισβητούν την προετοιμασία του συστήματος για το δεύτερο επερχόμενο κύμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία τους «ελαστικοποιούνται τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα», αλλά σε βάρος της υγείας όπως ασθενών και προσωπικού.
Κατόπιν αντιδράσεων των εργαζομένων, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση, πέντε μέρες μετά, κι αφού είχε ανιχνευθεί και τρίτο κρούσμα σε νοσηλευτή έγινε απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, ζητήθηκε ιχνηλάτηση για το τελευταίο κρούσμα, μπήκε η ΜΕΘ σε καραντίνα, απαγορεύτηκε δηλαδή η διακίνηση των ασθενών και η εισαγωγή νέων.
Μετά από αυτά, οι εργαζόμενοι διερωτώνται πως «μπορούνε μια χαρά να πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους, στα σπίτια τους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.!».
Ωστόσο, «σήμερα, δώδεκα μέρες σχεδόν μετά, άλλοι δύο συνάδερφοι μας έχουν βρεθεί θετικοί, σύνολο πέντε μέχρι τώρα. Οι περισσότεροι παρουσίασαν συμπτώματα, είχαν αρχικά αρνητικά τεστ που θετικοποιήθηκαν στη συνέχεια. Ήταν ανάμεσα σε αυτούς που θα έπρεπε εξαρχής να έχουν βγει σε καραντίνα. Αντ’ αυτού συνέχισαν να κάνουν βάρδιες κανονικά» αναφέρουν οι εργαζόμενοι σχολιάζοντας ότι «ηα νησυχία και το άγχος μας έχουν μετατραπεί σε απόγνωση και θυμό!».
Καταλήγοντας, για έλλειψη ευήκοων ώτων κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι αλλά και για «υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο», ζητώντας αξιοπρεπή αντιμετώπιση, έγκαιρη ενημέρωση και λήψη αποφάσεων, τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και προσλήψεις προσωπικού.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ