Νέα μελέτη δείχνει ότι η επιπεφυκίτιδα είναι πολύ συχνή στα παιδιά με τη λοίμωξη COVID-19, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς ότι μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού.
Οφθαλμολογικά συμπτώματα είχε σχεδόν το ένα στα πέντε παιδιά(το 22,7%) σε μελέτη στην πόλη Wuhan της Κίνας, σε παιδιά ηλικίας 2 έως 11 ετών, τα οποία είχαν βρεθεί θετικά στον νέο κοροναϊό.
Το περίπου 90% των παιδιών που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν συγγενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19.
Από τα 216 παιδιά, το 43 θεωρούνταν ασυμπτωματικά, επειδή δεν είχαν κάποια από τις γνωστές εκδηλώσεις (π.χ. βήχα, πυρετό κ.λπ.). Από τα υπόλοιπα 123, τα 36 (ποσοστό 29,3%), είχαν εκδηλώσεις και από τα μάτια τους. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε 13 από τα παιδιά δίχως τις κλασικές εκδηλώσεις του κοροναϊού (ποσοστό 14%).
«Τα παιδιά παθαίνουν συχνά επιπεφυκίτιδα και το να έχουν μόνο κόκκινα μάτια που προκαλούν κνησμό (φαγούρα) πιθανώς δεν αποτελεί ένδειξη λοίμωξης του κοροναϊού», εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School), δρ. Αναστάσιο –Ι. Κανελλόπουλος.
Σε περίπτωση όμως που το παιδί «ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού ή συμμετείχε σε μαζική εκδήλωση με πολλά άτομα ή αν έχει και άλλα ύποπτα συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό ή διάρροια», οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο και να διατηρούν την ψυχραιμία τους γιατί πιθανώς είναι απαραίτητο ένα τεστ κοροναϊού.
Δεν αποκλείεται όμως να πρόκειται για κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, αφού «δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχει ένα παιδί με ίωση, κόκκινα μάτια και να τα τρίβει συνεχώς, επειδή είναι ερεθισμένα».
Μπορεί να εξηγηθεί, κατά τον κ. Κανελλόπουλο, καθώς «τα παιδιά τρίβουν τα μάτια τους με βρόμικα χέρια, με συνέπεια να τα μολύνουν με παθογόνα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα μάτια συνδέονται ανατομικά με τη μύτη, μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου. Πρόκειται για ένα «σωληνάκι» μέσω του οποίου παροχετεύονται τα δάκρυα στη μύτη (γι’ αυτό, π.χ., όταν κλαίμε, αποκτάμε ξαφνικά και συνάχι). Η σύνδεση αυτή καθιστά πιθανή την αμφίδρομη εξάπλωση των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό ή τα μάτια».
Σε ότι αφορά την προαναφερόμενη μελέτη, ο ειδικός παρατηρεί ότι «δεν πραγματοποιήθηκε με λήψη δείγματος από τα μάτια των παιδιών, ώστε να τεκμηριωθεί η παρουσία του κορονοαϊού σε αυτά».
Μάλιστα, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι «το γεγονός ότι ένα στα πέντε παιδιά είχαν επιπεφυκίτιδα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι η αιτία ήταν ο κοροναϊός. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλους ιούς και βακτήρια, επομένως χωρίς έλεγχο δείγματος από τα μάτια δεν μπορεί να θεωρηθεί de facto ότι η αιτία στην παρούσα μελέτη ήταν ο κορωνοϊός».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ