«Το lockdown είναι το ύστατο μέτρο» επεσήμαναν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Έμφαση ζητάται να δοθεί από τους πολίτες στην εφαρμογή των μέτρων σε ισχύ για να αποφευχθεί μια τέτοια λύση.
Κάνοντας λόγο για κλιμακωτά μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι είμαστε ακόμη μακριά από την λήψη μιας τέτοιας απόφασης για την Αττική. Προς το παρόν βρισκόμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από χθες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας εφαρμόστηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας λόγω της ραγδαίας εξέλιξής της. Στο δεύτερο κύμα υπάρχει πιο αργή εξέλιξη, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Όπως τονίστηκε από τον υφυπουργό τα μέτρα λαμβάνονται σταδιακά και η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους είναι ένα βήμα μετά από την φάση των μέτρων που βρισκόμαστε τώρα. «Εφόσον τηρηθούν τα μέτρα, θα έχουν αποτέλεσμα» τόνισε με νόημα ο κ. Χαρδαλιάς, ζητώντας την στήριξη των πολιτών στην προσπάθεια.
Και ο κ. Μαγιορκίνης τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που λήφθηκαν κατά τους θερινούς μήνες και απέδωσαν, πριν την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ενδεχόμενο ενός lockdown δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή των Ειδικών χωρίς να αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του.
Πέρα από την ενίσχυση των μέτρων αποστασιοποίησης και αποφυγής του συγχρωτισμού με την ευελιξία στην ώρα προσέλευσης στον χώρο εργασίας αλλά και τη τηλεργασία, με στόχο την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την λειτουργία ειδικής πλατφόρμας στο COVID-19. gov.gr με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση της εξέλιξης του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα να πληροφορείται για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην περιοχή του. Στην ιστοσελίδα θα υπάρχει διαθέσιμος ένας χάρτης με δυο βαθμίδες ανα δήμο και ανα περιφερειακή Ενότητα.
Ο χρήστης θα μπορεί να ελέγξει τον βαθμό επικινδυνότητας. Κάθε ενότητα θα είναι χρωματισμένη με 4 βαθμούς επικινδυνότητας. Ο πολίτης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα και αυτόματα να βλέπει τι ισχύει για την περιοχή του.
Επιπλέον, θα υπάρχει ένας πίνακας όπου θα αναλύονται τα μέτρα ανά χρωματική κατηγορία, επίσης και ανά δραστηριότητα τι ισχύει για τα σχολεία, για την εστίαση, για τα ΜΜΜ. Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα την προσεχή Παρασκευή.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ