Αναμενόμενες χαρακτηρίζει τις «αρρυθμίες» στη φάση μετάπτωσης και προσαρμογής σε νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες υγείας ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός, Οικογενειακός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ. Πολλές από τις αντιδράσεις- τοποθετήσεις δεν είναι δικαιολογημένες, σύμφωνα με τον γιατρό που υποστηρίζει ότι η ΗΔΙΚΑ δικαιούται τουλάχιστον έναν βαθμό ανοχής για το πολύ μεγάλο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία πρέπει να προχωρήσει και φαίνεται να προχωρά, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους» τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ο κ. Φραγκούλης. Μάλιστα για την αναβαθμισμένη πλατφόρμα συνταγογράφησης για γιατρούς της ΠΦΥ σημειώνει πως «για πρώτη φορά υπάρχει αντιγραφή συνταγών από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Μέχρι τώρα είμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε επί πληρωμή προγράμματα συνταγογράφησης». Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνει ότι οι γιατροί απαλλάσσονται από την υποχρέωση ανανέωσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων για χρόνια νοσήματα.
Πλατφόρμα ραντεβού
Σε ότι αφορά την πλατφόρμα ραντεβού της ΗΔΙΚΑ και για τους συμβεβλημένους ιατρούς εξειδικεύσεων μετά τους προσωπικούς ιατρούς που εφαρμόζεται από την αρχή της μεταρρύθμισης του ΠΙ, εξασφαλίζει, σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη την διαφάνεια στον χρήστη. Πλέον ο πολίτης μπορεί να δει «ποιος είναι ο πρώτος διαθέσιμος ιατρός που τον εξυπηρετεί στον χρόνο και στο χώρο μέσα στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ και να κλείνει ραντεβού μαζί του».
Αποζημείωση
Προβληματικό κατά τον ίδιο δεν είναι ο περιορισμός της ελευθερίας των ιατρών, που μια σύμβαση έργου με έναν ασφαλιστικό φορέα επακόλουθα φέρει, αλλά το ύψος της αποζημίωσης των ιατρών- 10 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη. Το ποσό αυτό θεσμοθετήθηκε από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ και την περικοπή της κατά 50% από τα 20 ευρώ που ίσχυαν μέχρι τότε… Ο κ. Φραγκούλης αναφέρεται σε «απαξιωτική αποζημίωση» και σε όσα κατηγορούσε η Πολιτεία το δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών ειδικοτήτων και τους γιατρούς «που εκφύλισαν την επίσκεψη σε επίσκεψη συνταγογράφησης προσφέροντας όλα τα διαθέσιμα ραντεβού μέσω ΕΟΠΥΥ για επανάληψη χρονίων συνταγών…». Ο κ. Φραγκούλης επισημαίνει ότι ο ιατρικός κόσμος πρέπει να διαμαρτυρηθεί για το ύψος αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης, που θα πρέπει να επανέλθει τουλάχιστον στα πρότερα επίπεδα.
Εφαρμογή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας
Μόλις πριν μια βδομάδα πέρασε στην παραγωγική λειτουργία. Ως ένας από τους πρώτους 150 γιατρούς που την χρησιμοποιούν, ο κ. Φραγκούλης την χαρακτήρισε ως «game-changer στην ιατρική πρακτική στη χώρα μας». Με όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων ασεθνών να είναι αναρτημένα στο φάκελο ο γιατρός γνωρίζει που να εστιάσει… Μάλιστα ο κ. Φραγκούλης «να είστε σίγουροι πως ακόμα και αυτή θα δημιουργήσει αντιδράσεις, που δύσκολα όμως θα μπορούν να τεθούν δημόσια…». Με νόημα ο γιατρός υπενθύμισε ότι «οι ηλεκτρονικές εφαρμογές υγείας έρχονται για να βελτιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο να γίνονται καλύτερες με εποικοδομητικά σχόλια- πλέον υπάρχει και ειδικό πλαίσιο διαλόγου για σχόλια και όχι άρνησή τους».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ