Καινοτομίες εισήχθησαν στα τμήματα και τα εργαστήρια της κλινικής εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία αναμένεται να προαχθεί περαιτέρω χάρη στη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Η πολυδύναμη παθολογική–χειρουργική μονάδα θα επεκταθεί με ακόμη 11 κλίνες και συνολικά θα λειτουργεί με 27. Ήδη η μονάδα φροντίζει ασθενείς παρουσία ειδικευμένων εντατικολόγων – 13 Εντατικολόγους και 6 εξειδικευόμενους γιατρούς στην εντατική θεραπεία- όλο το 24ώρο. Σημειώνεται ότι είναι πλήρως εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής.
Προς το παρόν ο αριθμός των ετησίων εισαγωγών υπολογίζεται σε περίπου 600 ασθενείς με μέση επιβίωση που ανέρχεται στο 82%. Ο υπάρχων αριθμός των 16 κλινών δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού στον οποίο παρέχει υπηρεσίες, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ, καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλο.
Η μονάδα ανέπτυξε το μοναδικό ελληνικό ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικής παρακολούθησης και διαχείρισης ασθενών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας «CritIS», που λειτουργεί πλήρως μέσω υπολογιστών χωρίς χαρτιά.
Η μονάδα διαθέτει εργαστήριο και το Εξωτερικό Ιατρείο Μελέτης Διαταραχών στον Ύπνο από το 2007. Στο εργαστήριο, πιστοποιημένο από την αρμόδια επιτροπή του Κ.Ε.Σ.Υ., στο οποίο πραγματοποιούνται εκατοντάδες πολυσωματοκαταγραφικές μελέτες ύπνου κάθε χρόνο, μια διαδικασία που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και κατάλληλο χώρο.
Επίσης, λειτουργεί εξωτερικό Ιατρείο Υπερηχογραφικής απεικόνισης θώρακα (πνεύμονα-υπεζωκότα-διαφρράγματος) από το 2013. Η κλινική μας ήταν η πρώτη που ανέπτυξε στον Ελλαδικό χώρο το 2005 την Υπερηχογραφική απεικόνιση του θώρακα, αρχικά για του ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μ.Ε.Θ. και αργότερα για ασθενείς που δεν χρήζουν εντατική νοσηλεία. Εκτιμάται ότι έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1000 τέτοιες μελέτες ασθενών, ενώ είναι δυνατή η υπερηχογραφική απεικόνιση του θώρακα των γυναικών σε κατάσταση κύησης
Ακόμη, έχει δημιουργηθεί τμήμα Αιμοδυναμικής Μελέτης ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι βασική μονάδα του μοναδικού κέντρου αναφοράς για ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση της Κρήτης, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, το οποίο στελεχώνεται από την Κλινική Εντατικής Θεραπείας την Πνευμονολογική, την Καρδιολογική και την Ρευματολογική κλινική. Σημειώνεται ότι πραγματοποιούνται καθετηριασμοί των δεξιών κοιλοτήτων της καρδιάς, απαραίτητοι για τη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών με πνευμονική υπέρταση. Οι εν λόγω ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται από τα 8 κέντρα αναφοράς που λειτουργούν στην Ελληνική επικράτεια.
Ακόμη και μετά την λήψη εξιτηρίου, το εξωτερικό ιατρείο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που παρακολουθεί τους ασθενείς μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο σε τακτά χρονικά διαστήματα αποσκοπώντας στη διάγνωση και αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες, καθώς και διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με διάφορες επιπλοκές από την παραμονή στη Μ.Ε.Θ.
Στο εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής δοκιμασίας Άσκησης αξιολογείται με μεγάλη λεπτομέρεια την ικανότητα ενός ατόμου για άσκηση. Δεν πρόκειται για δοκιμασία κόπωσης (test κόπωσης), αλλά για δοκιμασία που μπορεί να εκτιμήσει με μεγάλη ακρίβεια το βαθμό αναπηρίας, να διαγνώσει την αιτία της δύσπνοιας, την επίπτωση της νόσου στην ικανότητα για άσκηση και τον περιεγχειρητικό και μετεγχειρητικό κίνδυνο μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων.
Το Πειραματικό Εργαστήριο Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης δίνει έμφαση στους μηχανισμούς της πνευμονικής βλάβης και της σήψης, τα οποία μελετούνται χρησιμοποιώντας μοντέλα σε ποντίκια. Με τον εξοπλισμό του εργαστηρίου διεξάγονται σε πειραματόζωα χειρουργικές επεμβάσεις υπό γενική αναισθησία και μηχανικό αερισμό, με καταγραφή ζωτικών λειτουργιών όπως σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας.
Πηγή: Patris.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ