Με αφορμή τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία κατά το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός δηλητηριάσεων από υπερβολική κατανάλωση πυρήνων βερίκοκου ή πικραμύγδαλων, ο ΕΦΕΤ απευθύνει συστάσεις για τον ορθή κατανάλωσή τους από τον πληθυσμό.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά:
- τους ενήλικες συστήνεται να καταναλώνουν μέχρι 2 πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα, ενώ
- στα παιδιά, στις έγκυες και στις θηλάζουσες γυναίκες – ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού – συστήνεται η αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.
Διευκρινίζεται ότι οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη, από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων που θα καταναλωθεί και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.
Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ, βασίστηκαν σε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ), η οποία εκπονήθηκε με βάση αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις διεθνών οργανισμών, οργανισμών της ΕΕ καθώς και μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από άλλες χώρες, σχετικά με την εκτίμηση της επικινδυνότητας της κατανάλωσης πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων και τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.















Comments (0)