Ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12 με 15 με το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο της Pfizer εξετάζεται, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζεται έλλειμμα εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργώντας ένα ηθικό ζήτημα που σχολιάζουν οι επιστήμονες.
Από τα πρώτα ανακοινωθέντα στοιχεία προκύπτει ότι «το εμβόλιο έδειξε 100% αποτελεσματικότητα στις ηλικίες 12-15 ετών». Πλέον αναμένεται το «πράσινο φως» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων.
Με δεδομένο ότι έως και το 22.4% των νέων περιπτώσεων COVID-19 αφορούν παιδιά, κατά την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, κρίνεται ο εμβολιασμός και σε αυτές τις ηλικίες προκειμένου να δημιουργηθεί «ανάχωμα» στην εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Ωστόσο, στις αναπτυσσόμενες χώρες ο εμβολιασμός είναι σε πρώιμα στάδια , στο επίπεδο των υγειονομικών, οπότε πι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα ηθικό δίλημμα για την παγκόσμια κοινότητα.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα (https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210506/should-covid-shots-for-teens-go-to-developing-nations).
Προβάδισμα
Εξετάζοντας την αναγκαιότητα της προτεραιοποίησης των ηλικιακών ομάδων, ακόμη και η κοινή γνώμη θα τίθεντο σαφώς υπέρ της χορήγησης δόσεων σε ηλικιωμένους. Με μια οικουμενική ματιά έναντι της παγκόσμιας πανδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα.
Ενδεικτικό είναι ότι στις ΗΠΑ τουλάχιστον το 70% των Αμερικανών προβλέπεται να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μια δόση έως τις 4 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Αντίθετα η εικόνα από την Ινδία είναι αποκαρδιωτική αφού το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αγγίζει μόλις το 11%, ενώ λιγότεροι από τους μισούς υγειονομικούς υπαλλήλους έχουν εμβολιαστεί τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Βέβαια, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ινδία, αλλά αυτό δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σύμφωνα με τον Δρ Craig Spencer, διευθυντή παγκόσμιας υγείας στην επείγουσα ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, σχολιάζοντας την ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη.
Ζήτημα «εμβολιαστικού εθνικισμού» έχει ανακύψει σύμφωνα με τον Δρ David Beyda, Διευθυντή του τμήματος Βιοηθικής και Ιατρικού Ανθρωπισμού του Πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ ο οποίος υποστηρίζει ότι «κάθε χώρα θεωρεί ότι θα πρέπει να παρέχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό της προτού προσφέρει βοήθεια στις υπόλοιπες χώρες».
Ωστόσο, για το ερώτημα πόσοι εμβολιασμένοι είναι αρκετοί για την εξασφάλιση της συλλογικής ανοσίας δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης λοιμωξιολόγο Δρ Anthony Fauci.
Συνεπώς, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου που βιώνουν πλέον χειρότερη υγειονομική κρίση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια υγειονομική απειλή μπορεί να αντιμετωπιστεί με υψηλό αίσθημα καθήκοντος για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 σε διεθνές επίπεδο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ