Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο των Ελλήνων. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει αναλάβει την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων, ώστε η νόσος να διαγνωστεί εγκαίρως.
Η πρώιμη διάγνωση βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση της πορείας του ασθενή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 60% στην πρώιμη εντοπισμένη νόσο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται κάτω του 10%, όταν η διάγνωση αφορά ασθενή με μεταστατική νόσο τελικού σταδίου.
Ποιοι πρέπει να υποβληθούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο
Πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35-64, καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές. Οι συγκεκριμένοι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν από τον ιατρό τους και ιδιαίτερα οι καπνίζοντες να σταματήσουν την βλαβερή συνήθεια. Και αυτό γιατί το κάπνισμα θεωρείται ως αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Έμφαση δίνεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν εμφανίζονται συχνά. Συνήθως αυτά εκδηλώνονται, αφού οι ασθενείς παρουσιάσουν νόσο τελικού σταδίου. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να μειωθεί η διάγνωση στα τελευταία στάδια.
Για τον εντοπισμό της νόσου μπορούν να βοηθήσουν οι διαγνωστικές τεχνικές για τον καρκίνο του πνεύμονα:
Τον ρόλο της σχετικής πληροφόρησης έχει αναλάβει η πρωτοβουλία με την στήριξη της Johnson and Johnson. Συγκεκριμένα, προβάλλεται ένα τηλεοπτικό σποτ, με το οποίο κοινωνικό μήνυμα παροτρύνει τους πολίτες να φροντίσουν την υγεία τους.
Σύμφωνα με το «Harvard School of Public Health» στο κάπνισμα αποδίδεται το 90% της νοσηρότητας του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Ελλάδα (Havard School of Public Health et al., 2011). Πρόκειται για μοντέλο με βάση τα δεδομένα της αναλογίας πιθανοτήτων θνησιμότητας.
Επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα παρουσίαζε τον όγδοο υψηλότερο επιπολασμό (ενηλίκων) καπνιστών παγκοσμίως (γράφημα 1) και το δεύτερο στην Ευρώπη, έπειτα χώρες όπως Σερβία, Λίβανο και Χιλή (The World Bank, 2020).
Ως ενδεδειγμένος θεωρείται η συμβουλευτική, σε συνδυασμό με τη φαρμακoθεραπεία.
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την Συμβουλευτική προτείνονται τα πιστοποιημένα ιατρεία διακοπής καπνίσματος της Πνευμονολογικής Εταιρίας.
Θεραπείες για τον Καρκίνο του Πνεύμονα
Κατά κανόνα, οι ειδικοί προτείνουν χειρουργική αφαίρεση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, ανάλογα σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου και τον θεραπευτικό στόχο είτε την ίαση, είτε την παρηγορητική φροντίδα. Συνήθως πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση στα αρχικά στάδια Μη μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνέυμονα (καρκίνωμα από μεγάλα κύτταρα), ενώ η παρηγορητική ακτινοθεραπεία ακολουθείται για μεταστατική νόσο.
Ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα
Το 13.9% των νεοπλασιών στην Ελλάδα αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα, με 8.960 καταγεγραμμένες περιπτώσεις για το 2020 (Bray et al., 2018). Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατά 23.3% το 2040 με 11.045 θανάτους (Cancer, 2019). Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα έχει την όγδοη υψηλότερη θνησιμότητα καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη (7.170 θάνατοι το 2.017) (Eurostat, 2020).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ