Skip to content

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικών παθήσεων

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό “BMC Public Health” έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ηπατικών παθήσεων. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από περισσότερους από 494.000 συμμετέχοντες στη Βρετανία, ηλικίας 40-69 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ, τα άτομα που έπιναν είχαν:

  • 21% χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου,
  • 20% χαμηλότερο κίνδυνο για λιπώδη νόσο του ήπατος και
  • 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Ακόμη, βρέθηκε ότι τα άτομα που έπιναν αλεσμένο καφέ ή καφέ χωρίς καφεΐνη είχαν τα περισσότερα οφέλη, ενώ κάποια μείωση των κινδύνων βρέθηκε επίσης στους καταναλωτές στιγμιαίου καφέ.

Ο καφές είναι ένα δημοφιλές ποτό σε πολλές χώρες. Περιλαμβάνει εκατοντάδες χημικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες πιστεύεται ότι έχουν ιδιότητες in vivo, όπως η καφεΐνη. Διάφορες μελέτης παρατήρησης και εργαστηριακές έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ παρέχει προστατευτική δράση έναντι της χρόνιας ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Παχυσαρκίας

ΚαφέςΜελέτηχρόνια ηπατική νόσος

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σκέρτσος: Ο εμβολιασμός μείωσε 80% τις νοσηλείες και 90% τους θανάτους
ΙΑΣΩ Παίδων: πρωτοποριακή επέμβαση σε παιδί 3 ετών

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top