Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα δύο νέα φάρμακα κατά της covid-19 και μάλιστα σε μορφή χαπιού, γεγονός που θα επιτρέπει τη λήψη τους από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε και γιατί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το εμβόλιο.
Το πρώτο φάρμακο ονομάζεται molnupiravir (μολνοπιραβίρη) και έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία MSD (Merck ονομάζεται στις ΗΠΑ). To δεύτερο Plaxovid και ερευνάται από τη Pfizer. Το πρώτο έλαβε έγκριση στη Βρετανία, ενώ για το δεύτερο αναμένεται να κατατεθεί αίτηση στις ΗΠΑ για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.
Και τα δύο είναι αντιικά φάρμακα, δηλαδή, δρουν αναστέλλοντας κάποια ένζυμα του ιού. Έτσι, σταματούν τον πολλαπλασιασμό του και τον οδηγούν τελικά στην καταστροφή. Αντίστοιχο αντιικό φάρμακο υπάρχει και κατά του ιού της γρίπης και είναι το γνωστό μας Tamiflu.
Μέχρι σήμερα, υπήρξαν διαθέσιμα φάρμακα, αλλά δεν ήταν σε μορφή χαπιού. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που σύντομα θα είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα σε περιορισμένες ποσότητες χορηγούνται ενέσιμα μόνο σε νοσοκομείο. Επιπλέον, δεν είναι άμοιρα ανεπιθύμητων ενεργειών.
Στον παρακάτω Πίνακα, που δημοσίευσε ο λοιμωξιολόγος Eric Topol (ο Γερμανός Τσιόδρας), αποτυπώνονται τα βασικά δεδομένα για τα δύο νέα φάρμακα.
Αναμφίβολα, τα νέα φάρμακα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όταν με το καλό γίνουν διαθέσιμα. Ειδικά, για τα άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να κάνουν τα εμβόλια. Σε αντίθεση μάλιστα με τα μονοκλωνικά είναι εύκολα στην παραγωγή τους.
Ωστόσο και πάλι, ακόμη και αν εγκριθούν ταχύτατα, δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες το επόμενο διάστημα. Ενώ ο ιός καλπάζει ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα και άλλες χώρες.
Ακόμη, τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να ληφθούν προληπτικά, ώστε να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον νέο ιό. Θα μπορούν να χορηγηθούν, μόνο αφότου διαπιστωθεί η μόλυνση και μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης.
Μείζον θέμα είναι επίσης και το κόστος. Χθες στην Ελλάδα είχαμε περίπου 6.000 νέα κρούσματα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πόσα αφορούν ευπαθή άτομα με συμπτώματα. Αν υποθέσουμε ότι έστω το 10% είναι συμπτωματικοί και είναι άτομα με υψηλό κίνδυνο (διαβητικοί, άνω των 60 ετών, υπέρβαροι κλπ), τότε το κόστος μόνο για αυτούς μπορεί να φθάσει τα 420.000 ευρώ (600 άτομα επί 700 ευρώ)!
Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν είναι βιώσιμη λύση να προτιμήσουμε τα φάρμακα αυτά, έναντι των εμβολίων, τα οποία μάλιστα έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% από το να κολλήσουμε τον ιό, αλλά το επιτυγχάνουν σε μεγάλο ποσοστό.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ