Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευαίσθητα και διαφανή καταγραφικά συστήματα επιδημιολογικών δεδομένων και έναν από τους καλύτερους δείκτες χαμηλής υπερβάλλουσας θνησιμότητας, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στο γράφημα που παρέθεσε σε ανάρτησή του στα social συγκρίνει τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από/με COVID-19 με την συνολική εκτιμώμενη υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι σύνηθες τα καταγραφικά συστήματα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών να μην συμφωνούν. «Όχι, δεν μας κάνει καμία εντύπωση αυτό, όσοι ασχολούμαστε με επιδημιολογία το γνωρίζουμε χρόνια και για αυτό χρησιμοποιούμε την υπερβάλλουσα θνησιμότητα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Ως προς το ύψος του δείκτη ο ίδιος επισημαίνει ότι «λιγότερο από το 6% της μεταβλητότητας της υπερβάλλουσας θνησιμότητα εξηγείται από τις δηλώσεις θανάτων από/με COVID-19!». Ειδικότερα, αναφερόμενος στο γράφημα ο επίκουρος καθηγητής διευκρινίζει ότι η χώρα μας διαθέτει διαυγή τρόπο καταγραφής καθώς «και έναν από τους καλύτερους δείκτες χαμηλής υπερβάλλουσας θνησιμότητας. Με απλά λόγια και εκτεταμένη καταγραφή (αναλυτική επιτήρηση) και λίγους θανάτους (υψηλή αποτελεσματικότητα)».
Αναφορικά με την θνησιμότητα λόγω COVID-19 στην πρώτη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα με βάση τα δεδομένα υπερβάλλουσας θνησιμότητας της Ευρωπαϊκής Βάσης Euromomo, στο παραπάνω γράφημα που αναφέρεται ο χρόνος που οι χώρες είχαν z-score πάνω από 1, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στην Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με μόλις το 49% των εβδομάδων να υπερβαίνει z–score 1. Στην Ελλάδα, το 50% του χρόνου της πανδημία παρατηρείται μέτρια αύξηση στους θανάτους, ενώ η Ιταλία βρέθηκε στην χειρότερη θέση με περισσότερο από το 80% του χρόνου να καταγράφει αυξημένη θνησιμότητα. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία μεταξύ 70 και 80%, η Πορτογαλία λίγο κάτω από το 70%, η Αυστρία λιγάκι πάνω από το 60%.
Συνεπώς, η Ελλάδα διατήρησε ένα πολύ ικανοποιητικό προφίλ θανάτων καθόλη την διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στα ποιοτικά, ποσοτικά και χρονολογικά χαρακτηριστικά, όπως τονίζει ο επίκουρος καθηηγητής. Ο κ. Μαγιορκίνης υποστηρίζει ότι η καλή εικόνα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ακολούθησαν «σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα, τα τεστ και τα εμβόλια, ενώ η υπερπροσπάθεια των ανθρώπων του συστήματος υγείας ήταν ηρωική».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ