Την ένστασή του εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος για την σύσταση χορήγησης της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι της covid-19 της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τον γενικό πληθυσμό. Ο καθηγητής καυτηριάζει την απουσία επιστημονικής τεκμηρίωσης για την απόφασή της αυτή.
Σε ανάρτηση στα social media, ο καθηγητής τονίζει ότι μέχρι τώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προσφέρει σημαντικά στην διαχείριση της πανδημίας. «Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση» σχολιάζει ο κ.Μόσιαλος.
Το σημείο που υπογραμμίζει ο κ. Μόσιαλος είναι ότι ακόμη και η ίδια η επιτροπή παραδέχεται πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια». Συνεπώς, ο καθηγητής επικρίνει την στάση της επιτροπής να κάνει σύσταση σχολιάζοντας ότι «εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο».
Σχετικά με την αιτιολόγηση της στάσης της επιτροπής ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι δεν αρκεί η παραχώρηση δυνατότητας χορήγησης της τέταρτης δόσης σε όσους φοβούνται, «για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση».
Στην ανάρτηση του ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι είναι αναγκαία τα επιστημονικά δεδομένα, η επιστημονική τεκμηρίωση και η συστατική ανάλυσή τους για την λήψη αποφάσεων δημόσιας υγείας και ιατρικών αποφάσεων. «Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος και πρότεινε να πραγματοποιηθούν τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Στόχος είναι να εξαχθούν «ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων».
Καταλήγοντας ο καθηγητής υπενθύμισε ότι τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας προστατεύουν από σοβαρή νόσηση, όμως δεν αποκλείουν την ήπια λοίμωξη και τα ενδεχόμενα των επαναλοιμώξεων. «Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον» τονίζει ο κ. Μόσιαλος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ