Καμία αλλαγή δεν θα συμβεί στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από την πανδημία, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Με την προσθήκη επιπλέον δεικτών επιδιώκεται η καλύτερη πληροφόρηση, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.
Κατόπιν έρευνας που έκανε στο Λαϊκό ο κ. Σύψας εντοπίστηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών οι οποίοι πέθαναν από άλλα αίτια και απλώς ήταν θετικά στον κορονοϊό. «Και το ότι δεν πέθαναν από τον κορονοϊό προκύπτει ότι δεν χρειάστηκε να πάρουν θεραπεία καθόλου για τον κορονοϊό» εξηγεί ο κ. Πλεύρης.
Τώρα την διαφορά κάνει η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής όμικρον, σύμφωνα με τον υπουργό ο οποίος διευκρινίζει ότι «στην πρώτη φάση δεν είχαμε τόσο μεγάλη διασπορά, οπότε ακολουθούνταν ένα μοντέλο το οποίο αυτό μοντέλο έλεγε ότι άπαξ και έχεις μπει σε πτέρυγα Covid οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία επειδή υπάρχει και το αίτιο Covid καταγράφεται». Πλέον προστίθενται δείκτες για να διασφαλιστούν πιο αξιόπιστα στοιχεία. Στόχευση αποτελεί η σωστή επιδημιολογική εικόνα, όπως τονίζει ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι έχουμε καταλήξει «αυτή τη στιγμή λόγου χάρη το να υποκαταγράφονται περιπτώσεις θανάτων από εμφράγματα». Πρόθεση δεν είναι η απόκρυψη, αλλά η καλύτερη πληροφόρηση, κατά τα λεγόμενα του κ. Πλεύρη που επεξηγεί ότι «από την αρχή, αν δείτε στις αναφορές τις αναλυτικές τις οποίες κάνει ο ΕΟΔΥ αναφέρονται και τα συνοδά, τα οποία τυχόν είχαν οι ασθενείς. Απλώς δεν έχουν το ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Εμείς το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή. Ερχόμαστε απλά τώρα και λέμε ότι θα πρέπει με τον δείκτη που προστίθεται, με τον δείκτη δηλαδή των αιτιών που υπάρχουν να έχουμε μια καταγραφή η οποία θα αποδίδει ακριβώς το τι συμβαίνει. Ότι έχουμε θανάτους από Covid έχουμε και θανάτους με Covid. Δηλαδή άλλο είναι το αίτιο του θανάτου και απλώς ο άτυχος αυτός άνθρωπος συγχρόνως νοσούσε και από Covid, ήταν θετικός στον Covid».
Περισσότερα όπλα διατίθενται σε σχέση με τον περσινό χρόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τον υπουργό που ανέλυσε ότι ο κυβερνητικό σχεδιασμός από Σεπτέμβρη περιλαμβάνει ένα μοντέλο συνεργασίας και με ιδιωτικές κλινικές. «Από το Σεπτέμβριο θέλουμε να μπουν περισσότερο οι ιδιωτικές κλινικές κρατώντας περιστατικά και δίνοντας απλές κλίνες» ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας ότι το ΕΣΥ λόγω του ήπιου κύματος χρειάζεται μόνο απλές κλίνες.
«Πλέον θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό συνολικά με χαρακτηριστικά μιας ενδημικής νόσου που μπορεί να αντιμετωπίζεται. Δηλαδή κάποια έγκυος αυτή τη στιγμή, αν βγει θετική σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο, θα πρέπει να πάει σε δημόσιο» έφερε ως παράδειγμα ο υπουργός.
Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, το Υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με τις εταιρείες, σύμφωνα με τον υπουργό που δηλώνει ότι «ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου σε δύο φάσεις θα έχουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια πρώτα της μετάλλαξης Όμικρον και μετά.Η μια φάση αφορά επικαιροποιημένα για την Όμικρον και υπάρχουν και τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα που στοχεύουν στην 4 και στην 5».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ