Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και η διασφάλιση ταχείας και ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών καθώς και η βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, όπως τονίστηκε την Επιστημονική Διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.
Η εκδήλωση για τις Αιματολογικές Κακοήθειες με τίτλο «Προς μία νέα εποχή διάγνωσης και θεραπείας», που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, με υβριδική μορφή, είχε μεγάλη συμμετοχή μελών Συλλόγων Ασθενών με και του ευρύτερου κοινού. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της αιματολογικής κοινότητας, αλλά και επιστήμονες από τους κλάδους της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας αναδεικνύοντας και άλλες οπτικές πέρα τα αναλυόμενα συμπτώματα, τα βασικά χαρακτηριστικά και η συμβολή των νέων καινοτόμων θεραπειών, στη αντιμετώπιση των συχνότερων μορφών αιματολογικών κακοηθειών.
Θεραπείες, όπως είναι τα CAR-T λεμφοκύτταρα, δείχνουν ένα ευοίωνο μέλλον για την διαχείριση των αιματολογικών κακοηθειών. Επιδίωξη είναι κάθε ασθενής να μπορεί να λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία. Σε αυτό θα συμβάλλει το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής αιματολογικής κοινότητας στη χώρα. Όμως η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει για την κάλυψη των ελλείψεων των νοσοκομείων σε υποδομές και προσωπικό. Στο πνεύμα αυτό τονίστηκε η σημασία εφαρμογής πολιτικών υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και τις προτάσεις της ευρωπαϊκής ογκολογικής κοινότητας, οι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν από την πολιτεία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Η συνεργασία της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και των συλλόγων ασθενών είναι προϋπόθεση, για τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των ασθενών στην ογκολογική περίθαλψη και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους μικρούς ογκολογικούς ασθενείς και τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσής τους. Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας είναι σημαντική, γιατί δίνει τη δυνατότητα συλλογής στοιχείων από την επιστημονική κοινότητα σε πραγματικό χρόνο και ανοίγει τον δρόμο για καλύτερη οργάνωση των δομών παροχής φροντίδας στους παιδιατρικούς αιματολογικούς ασθενείς.
Άξιο λόγου είναι ότι στρογγυλή τράπεζα στην οποία κυρίαρχη παρουσία είχαν ασθενείς και επιβιώσαντες με αιματολογικές κακοήθειες, επισημάνθηκαν τα κενά του συστήματος, οι ανάγκες και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Αναγκαία προέκυψε ότι είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, για τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, με τη συνδρομή ειδικών αλλά και ατόμων που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από την ίδια μορφή κακοήθειας.
Σε ειδική ενότητα αφιερωμένη στο Πρόγραμμα «Γιατρός για όλους», εκπρόσωποι της πολιτείας, του ιατρικού κόσμου και των ασθενών, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα και τις δυσκολίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του. Παράλληλα, οι ίδιοι τόνισαν ότι είναι αναγκαίες δομικές αλλαγές και διαφορετικές προσεγγίσεις για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ