Η πειραματική θεραπεία, το gantenerumab απέτυχε σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ να βοηθήσει άτομα με υψηλό κίνδυνο απώλειας μνήμης από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άτομα που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου. Η ROCHE δεν κατάφερε να σπάσει το σερί των αποτυχημένων κλινικών δοκιμών για δραστικές ουσίες έναντι της νόσου.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν διακόπηκαν δύο μεγάλες διεθνείς μελέτες ENGAGE και EMERGE του φαρμάκου Aducanumab, αλλά και της φαρμακευτικής ουσίας umibecestat, των εταιρειών Novartis και Amgen που δοκιμάζονταν σε ασθενείς με νόσο του Αλτζχάιμερ. Επίσης, τo 2018, οι εταιρείες AstraZeneca και Eli Lilly σταμάτησαν δύο αποτυχημένες δοκιμές φάσης ΙΙΙ του πειραματικού φαρμάκου lanabecestat. Είχε προηγηθεί η Janssen, αλλά και η MSD, που σταμάτησε τις δοκιμές με την ουσία verubecestat.
Όσο για το gantenerumab ανήκει σε μια κατηγορία ενέσιμων φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τα κολλώδη κομμάτια πρωτεΐνης που ονομάζονται βήτα αμυλοειδές από τον εγκέφαλο. Η συσσώρευση β-αμυλοειδούς είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Alzheimer.Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα έχουν λειτουργήσει όπως προβλέπεται για την απομάκρυνση του βήτα αμυλοειδούς, αλλά πολλά από αυτά εξακολουθούν να μην έχουν καταφέρει να επιδείξουν οφέλη στην πραγματική ζωή των ασθενών- η εγκεφαλική λειτουργία και η μνήμη τους δεν βελτιώνονται σημαντικά, παρά τη θεραπεία.
Η Roche ανακοίνωσε ότι το gantenerumab φαίνεται να έχει απομακρύνει λιγότερο β-αμυλοειδές από τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων στη μελέτη από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με το CNN. Ο Δρ Levi Garraway, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Roche και επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης προϊόντων έκανε λόγο για απογοητευτικά αποτελέσματα. Περισσότερα ευρήματα από τη μελέτη θα ανακοινωθούν σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.
Για το gantenerumab, ο δρ Κωνσταντίνος Λυκέτσος, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins δήλωσε ότι εάν η γκαντερερουμάμπη είχε αφαιρέσει τόσο πολύ β-αμυλοειδές όσο προέβλεψε η εταιρεία, θα μπορούσε να έχει δείξει ένα βαθμό οφέλους ανάλογο με το lecanemab και το Aduhelm. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πολύ μέτριο αλλά όχι κλινικά σημαντικό αποτέλεσμα.
Σημειώνεται πως το lecanemab, που είναι φάρμακο μείωσης του βήτα αμυλοειδούς φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Οι εταιρείες που δοκιμάζουν αυτό το φάρμακο, η Biogen και η Eisai, ανακοίνωσαν φέτος ότι η λεκανεμάμπη επιβράδυνε την έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας στη νόσο Αλτσχάιμερ κατά περίπου 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο βαθμός αυτός του οφέλους είναι εφάμιλλος με εκείνον του αμφιλεγόμενου φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ Aduhelm, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA παρά την έλλειψη υποστήριξης από τους ανεξάρτητους συμβούλους του οργανισμού.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ