Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche ανακοίνωσε ότι το πειραματικό φάρμακο της, το gantenerumab, δεν τα κατάφερε στις κλινικές δοκιμές σε άτομα, που έπασχαν από μία κληρονομική μορφή νόσου του Αλτζχάιμερ.
Το φάρμακο εξακολουθεί να μελετάται σε δύο μεγάλες παγκόσμιες μελέτες Φάσης ΙΙΙ στον ευρύτερο πληθυσμό ατόμων με τη νόσο, που δεν προκαλείται άμεσα από γονιδιακές μεταλλάξεις.
«Είμαστε πολύ ευγνώμονες σε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή τη μελέτη και ελπίζουμε ότι τα δεδομένα μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην επιστήμη και τη συλλογική κατανόηση αυτής της περίπλοκης ασθένειας», δήλωσε ο Levi Garraway, ιατρικός διευθυντής της Roche. Πάντως, η εταιρεία θα συνεχίσει το σχετικό κλινικό πρόγραμμα GRADUATE Φάσης ΙΙΙ.
Πέρυσι, οι Biogen και Eisai διέκοψαν επίσης δύο παγκόσμιες δοκιμές φάσης ΙΙΙ του φαρμάκου aducanumab για τη νόσο Αλτζχάιμερ, μετά από ενδιάμεσες αναλύσεις που έδειξαν ότι το φάρμακο ήταν αναποτελεσματικό.
Το ίδιο συνέβη πρόσφατα και με τις Novartis, Amgen και Banner Alzheimer Institute, που έχουν επίσης αποφάσισαν να διακόψουν τις δοκιμές του φαρμάκου umibecestat, αναφέροντας ότι το πιθανό όφελος για τους συμμετέχοντες στις μελέτες δεν υπερέβαινε τον κίνδυνο.
To 2018, οι εταιρείες AstraZeneca και Eli Lilly ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν δύο δοκιμές φάσης ΙΙΙ του πειραματικού φαρμάκου lanabecestat. Είχε προηγηθεί η Janssen, που διέκοψε και εκείνη τις έρευνες και ακολούθησε η MSD, που σταμάτησε τις δοκιμές με την ουσία verubecestat.
Το Αλτζχάιμερ είναι μια περίπλοκη ασθένεια και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η υγειονομική περίθαλψη, με πολλές αποτυχημένες θεραπείες σε κλινικές δοκιμές. Με λίγες διαθέσιμες θεραπείες και καμία που να μπορεί να αντιμετωπίσει την πορεία της υποκείμενης νόσου, η νόσος Αλτζχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας εξελίσσεται πλέον ως μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις Δυτικές χώρες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ