Το πράσινο φως έχει δώσει ο FDA στη βρεξπιπραζόλη για τη θεραπεία της διέγερσης στην άνοια. To αντιψυχωσικό φαρμάκο θα χορηγείται για τη θεραπεία της διέγερσης σε ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια, προκαλώντας ενστάνσεις.
Επιφυλάξεις εκφράστηκαν για τις βελτιώσεις που επέφερε σε κλινικές δοκιμές, ενώ τον κίνδυνο θανάτου κατά τέσσερις φορές σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με το Medical News Today. Το φάρμακο brexpiprazole, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Rexulti, υπεραπσίστηκε όμως η Ένωση Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπήρξαν αντίθετες φωνές υποστηρίζοντας ότι οι δύο πρώτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές δεν έδωσαν πειστικά αποτελέσματα, ενώ μια τρίτη δοκιμή παρείχε μείωση των συμπτωμάτων κατά 5,3 μονάδες σύμφωνα με ένα ερωτηματολόγιο διέγερσης 203 σημείων, γνωστό ως CMAI, δεν έφθασε το ελάχιστο όριο των 17 μονάδων που απαιτείται για κλινική σημασία.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπου του FDA η έγκριση του φαρμάκου επισπεύσθηκε για να καλυφθεί μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, τονίζοντας ότι είναι το πρώτο εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο για τη θεραπεία της διέγερσης που σχετίζεται με την άνοια. Η υποβολή προς έγκριση συζητήθηκε σε συνεδρίαση συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, και ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των μελών συμφώνησε με το συμπέρασμα του FDA ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και θα μπορούσε να ωφελήσει τους ασθενείς με διέγερση λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ (AD).
Από την πλευρά του ο Dr. J. Wes Ulm, αναλυτής βιοπληροφορικών επιστημονικών πόρων και ειδικός σε βιοϊατρικά δεδομένα στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, σχετικά με την έγκριση του FDA, επεσήμανε ότι επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη καλών επιλογών για τη διαχείριση της άνοιας και ότι ορισμένες μορφές διέγερσης που σχετίζονται με την άνοια επιμένουν παρά τη λήψη σωματικής, συναισθηματικής και δραστηριότητας υποστήριξης και θεραπειών για την ανακούφιση πιθανών υποκείμενων αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων απόλοιμώξεις, αλληλεπίδραση φαρμάκων και αϋπνία. Ο αναλυτής εξήγησε ότι η απόφαση παρουσιάζει έναν περίπλοκο υπολογισμό κινδύνου-οφέλους για τους κλινικούς γιατρούς και τους φροντιστές και ότι οι μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη εξαρτώνται από παράγοντες όπως:
Από την μεριά της, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer σημείωσε ότι ενώ παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των μη φαρμακευτικών προσεγγίσεων για τη διαχείριση των συμπεριφορικών συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer, τα φάρμακα μπορούν να εξεταστούν σε περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις, ιδίως όταν έχουν τη δυνατότητα να βλάψον τον εαυτό τους ή τους άλλους.
Ο Dr. James Giordano, καθηγητής νευρολογίας, βιοχημείας και κλινικής ηθικής του Κέντρου Pellegrino στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown πρόσθεσε πώς ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι του φαρμάκου, γιατί «αφορά ασθενείς με ήπια άνοια που παρουσιάζουν ταραχώδη χαρακτηριστικά και οι οποίοι συνεπώς κινδυνεύουν λιγότερο από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες αυτού του παράγοντα».
Ο Δρ Girodano σημείωσε ότι όταν επιδιώκεται η ανάπτυξη μιας «εξατομικευμένης ιατρικής ακριβείας», σχολιάζοντας πως δεν έχουν όλες οι θεραπευτικές παρεμβάσεις το ίδιο προφίλ αποτελεσματικότητας και αποτελεσμάτων. Θα πρέπει να προσαρμοστεί η θεραπευτική παρέμβαση στα χαρακτηριστικά του ασθενούς, ώστε να μεγιστοποιηθεί το θεραπευτικό όφελος και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ