Αδιέξοδο παραμένει στο ζήτημα της εφημέρευσης αναισθησιολόγων για το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου προειδοποιεί το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου με έγγραφό του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και την 3η ΥΠΕ. Η μελλοντική πρόσληψη δυο ειδικών αναισθησιολόγων τους επόμενους μήνες θα βοηθήσει, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα και δεν μειώνει την υπερ-εργασία και την υπερ-εφημέρευση.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τονίζεται πως «το τμήμα μας με νέο έγγραφο που έστειλε προς τη διοίκηση και την 3η ΥΠΕ (αρ.πρωτ 21141-27-10-2023) ενημερώνει για το πρόγραμμα των εφημεριών του μήνα Νοεμβρίου 2023 και προειδοποιεί πως από τις 17/11/2023 έως 30/11/2023 οι εφημερίες μένουν ακάλυπτες από αναισθησιολόγο και πως για ακόμα μια φορά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Έως τις 17/11/2023 όλοι οι υπηρετούντες αναισθησιολόγοι θα έχουν εργαστεί το μέγιστο των ωρών που ορίζει ο νόμος ( 60 ώρες την εβδομάδα και 6 εφημερίες)».
Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω τμήμα είχε κρούσει τον κώδωνα την προηγούμενη εβδομάδα για την λειτουργία των χειρουργείων προχωρώντας σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Όμως η διοίκηση με «εντέλεσθε» επέστρεψε στα χειρουργεία τους αναισθησιολόγους. Το Αναισθησιολογικό Τμήμα υποστηρίζει πως αφέθηκε «εντελώς ακάλυπτα σε ημέρα γενικής εφημερίας τα καρδιοθωρακοχειρουργικά περιστατικά, εν γνώση της διοίκησης πως τα εν λόγω περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με ασφάλεια από τους εφημερεύοντες γενικούς αναισθησιολόγους». Εάν δεν βρεθεί λύση το τμήμα προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει στην «εκ νέου διακοπή των τακτικών χειρουργείων».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το εν λόγω νοσοκομείο διαθέτει 10 διασκορπισμένες χειρουργικές κλινικές σε τρία κτίρια, εξ αυτών η Πλαστική εγκαυμάτων και η Γναθοπροσωπική χειρουργική, αποτελούν κέντρα αναφοράς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και δέχονται επείγοντα περιστατικά καθημερινά. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, η υγειονομική μονάδα θα έπρεπε να διαθέτει 26 αναισθησιολόγους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου που εκτός από τις προαναφερθείσες χειρουργικές κλινικές περιλαμβάνουν όλες τις υπόλοιπες κλινικές, τρεις ΜΕΘ, ΤΕΠ, αιμοδυναμικό εργαστήριο, αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, αγγειογράφος, Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Στεφανιαία Μονάδα, ενδοαγγειακή αποκατάσταση ανευρυσμάτων καρωτίδας κ.ά.
Άξιο λόγου είναι πως το αναισθησιολογικό τμήμα συνεχώς αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχουν απομείνει στη δύναμη του 9 αναισθησιολόγοι (επτά στα γενικά χειρουργεία, μια εκπαιδευμένη καρδιοαναισθησιολόγος, μια αναισθησιολόγος σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια). Όσοι παρέμειναν στη θέση τους έπρεπε το προηγούμενο διάστημα «να καλύπτουν ο καθένας από 10-12 εφημερίες και δεν έθεσαν ποτέ το θέμα διακοπής των τακτικών χειρουργείων καθότι ο σεβασμός προς τον ασθενή υπερτερούσε τη θέληση για ξεκούραση και προσωπικών επιθυμιών/αναγκών». Το τμήμα διαμαρτύρεται ότι από τον προηγούμενο Μάρτιο έχει ειδοποιήσει εγγράφως για την κατάσταση και παρά τις προσωρινές λύσεις «όλοι οι αναισθησιολόγοι κάνουμε καθημερινά τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων δουλεύοντας πολλές φορές πέραν του ωραρίου μας και σε ημέρες που δεν εφημερεύαμε». Πλέον οι αναισθησιολόγοι τονίζουν ότι έχουν φθάσει στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής κούρασης που ενδεχομένως «να έχει συνέπειες στην ποιότητα του παρεχόμενου έργου μας και στην υγεία των ασθενών».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ