Το «Εγχειρίδιο για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας των Συστημάτων Υγείας» από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας (European Observatory on Health System and Policies) και τον ΟΟΣΑ παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες. Σημαντική ήταν η συμβολή της χώρας μας στην πιλοτική εφαρμογή της μεθοδολογίας.
Πρόκειται για πρώτο πρακτικό εγχειρίδιο για δοκιμές ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας με τυποποιημένη μεθοδολογία, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και τον ΟΟΣΑ . Για την υλοποίηση του αντλήθηκαν πόροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Sante). Το εγχειρίδιο βασίζεται στην εμπειρία των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα αξιολόγησης επιδόσεων των συστημάτων υγείας (Health System Performance Assessment – HSPA).
Στόχος είναι η παροχή αξιοποιήσιμων πληροφοριών και στρατηγικών προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας έναντι μελλοντικών προκλήσεων. Απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής τους σε κάθε κατάσταση κρίσης, με επιδίωξη οι χώρες να μπορούν να παρέχουν απρόσκοπτα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες υγείας.
Στην εκδήλωση παρέστη η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, η οποία παρουσίασε την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής του εργαλείου στην Ελλάδα, τη χρησιμότητα του, τις πολιτικές προκλήσεις κατά την διεξαγωγή της εφαρμογής, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε ακόμη η γενική διευθύντρια του DG Sante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Sandra Gallina, ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Hans Kluge, η επικεφαλής του τμήματος Υγείας στον ΟΟΣΑ Francesca Colombo και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας Josep Figueras. Από την Ελληνική πλευρά παρούσα ήταν και η καθηγήτρια διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ Δάφνη Καϊτελίδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις τρεις χώρες που εφήρμοσαν πιλοτικά τη μεθοδολογία σε ημερίδα που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2023 από το Υπουργείο Υγείας και το EΚΠΑ (Τμήμα Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας). Αναφερόμενη στο εγχείρημα η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας επεσήμανε ότι «στον πυρήνα του, το εγχειρίδιο περιγράφει μια συνεκτική μεθοδολογία δοκιμών ανθεκτικότητας — μια δομημένη, συνεργατική προσέγγιση εμπνευσμένη από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς, τον σχεδιασμό σεναρίων και τις αξιολογήσεις επιδόσεων του συστήματος υγείας».
Όπως περιέγραψε η κ. Βιλδιρίδη, εξετάστηκε η δυνατότητα του ΕΣΥ να διατηρεί τη λειτουργικότητά του σε μεταβαλλόμενες ακραίες συνθήκες, η ανθεκτικότητά του κ.ά. με αποτέλεσμα να προκύψει ένας οδικός χάρτης μελλοντικών στρατηγικών . Η πιλοτική μελέτη αποτέλεσε μια σπουδαία άσκηση για τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στην Ελλάδα. «Σκοπός μιας επιτυχημένης διαδικασίας δοκιμών ανθεκτικότητας δεν είναι μόνο ο εντοπισμός των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών του συστήματος υγείας, αλλά και ο εντοπισμός και η ενθάρρυνση συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων πολιτικής για βελτίωση καθώς και η αντιμετώπιση των κύριων σημείων συμφόρησης στις επιδόσεις του συστήματος υγείας» σχολίασε η κ.Βιλδιρίδη, .
Στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει ένα πρόγραμμα για τη διασφάλιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης, σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, με ισχυρή συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων μερών εντός της κυβέρνησης, των επαγγελματικών ενώσεων και των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα τον Απρίλιο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ