Η λήψη συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών φαίνεται πως συμβάλλει στην επιτυχία κλινικής εγκυμοσύνης σε ασθενείς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία (ART), σύμφωνα με μελέτη.
Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν σε μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Fertility and Sterility. Εξετάζοντας το δυνητικό όφελος των φυσικών αντιοξειδωτικών στη βελτιστοποίηση των θεραπειών υπογονιμότητας η χορήγηση τους διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει την θετική έκβαση της εμβρυομεταφοράς που οδηγεί στην εγκυμοσύνη. Ο ρόλος του οξειδωτικού στρες στη γυναικεία υπογονιμότητα έχει τεκμηριωθεί από πολυάριθμες μελέτες στη βιβλιογραφία. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα εξαντλημένο αντιοξειδωτικό σύστημα επηρεάζει αρνητικά το γυναικείο γεννητικό σύστημα. Το οξειδωτικό στρες βλάπτει τα ωάρια και τα ωοθυλάκια στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, διαταράσσοντας έτσι την εμφύτευση, βλάπτοντας το ενδομήτριο και επηρεάζοντας την ενδοκρινική λειτουργία, όπως αναφέρει το news-medical.net
Νεότερη µελέτη κατέδειξε αύξηση των ποσοστών κλινικής εγκυμοσύνης µετά από συµπλήρωση των µέσων καλλιέργειας µε αντιοξειδωτικά. Στόχος της επιστημονικής ομάδας ήταν να εξετάσουν τις δυνατότητες με τη χορήγηση από του στόματος αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων στα ποσοστά κλινικής εγκυμοσύνης, στο ποσοστό σχηματισμού βλαστοκύστεων και στο ποσοστό γονιμοποίησης στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Ειδικότερα, τα στοιχεία προέκυψαν από τη προοπτική μελέτη ασθενών με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), που έλαβαν συμπλήρωμα αντιοξειδωτικού σκευάσματος από το στόμα για 90 ημέρες πριν από την εξωσωματική, σε σύγκριση με έναν ιστορικό έλεγχο ασθενών που ολοκλήρωσαν τους κύκλους τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 18 μηνών. Οι συμμετέχουσες είχαν λάβει σκεύασμα, το οποίο περιέχει CoQ-10, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνη Α, D, Ε, και άλλα. Συγκεκριμένα, το σκεύασμα περιέχει αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα στοιχεία των ασθενών τέθηκαν σε σύγκριση ως προς το ποσοστό γονιμοποίησης, το ποσοστό βλαστοκύστεων και το ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν έλαβαν αντιοξειδωτικά.
• Ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης που ορίζεται από την παρουσία σάκου κύησης και εμβρυϊκού πόλου στην ομάδα μελέτης που έλαβε συμπλήρωμα αντιοξειδωτικών ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου : 54,5% έναντι 31,5%, P=0,04. • Ποσοστό γονιμοποίησης ήταν παρόμοιο στην ομάδα μελέτης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου: 67,0%±21,3% έναντι 67,2%± 22,8%. • Ποσοστά βλαστοποίησης ήταν επίσης παρόμοια στις δύο ομάδες 37,9%±24,2% στην ομάδα μελέτης έναντι 37,5%±26,2% στον έλεγχο.
Άξιο λόγου είναι πως δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στον μέσο όρο των ωαρίων μετάφασης ΙΙ που ανακτήθηκαν μεταξύ της ομάδας μελέτης και της ομάδας ελέγχου. Σημειώνεται πως το θετικό ποσοστό β- HCG ( θετικό τεστ κύησης) ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα μελέτης που έλαβε αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε δηλαδή 60,61% έναντι 35,2%, P= 0,009. Καταλήγοντας, τα στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική αύξηση του ποσοστού κλινικής εγκυμοσύνης σε ασθενείς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία (ART) που έλαβαν συμπλήρωμα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ