Την αγωνία τους για την βιωσιμότητα του κλάδου εκφράζουν με επιστολή προς τον πρωθυπουργό το PIF και η AMCHAM Pharma Committee. SOS εκπέμπεται για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αποεπένδυση και μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κάνουν λόγο για αδιέξοδο της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Οι φορείς ζητούν την παρέμβασή του «για την επαναφορά συνθηκών βιωσιμότητας στον κλάδο».
Με νόημα υπενθυμίζουν την προσφορά τους τόσο στο ΕΣΥ όσο και στην κοινωνία, στην επιστολή επισημαίνεται πως τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ που ανακοινώθηκαν στις εταιρείες μας για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου του 2023 και τις υποχρεωτικές επιστροφές που βαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ, «σκαρφάλωσαν» στο 83%!
Οι φορείς δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση των προσπάθειών του υπουργού Υγείας και των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων υπογραμμίζεται στα γραφόμενα ότι «η ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική – η μόνη πολιτική που παρέμεινε ίδια από την εποχή του Μνημονίου – έχει πλέον καταρρεύσει και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αποεπένδυση και μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες καινοτόμες θεραπείες». Παρά τις δηλώσεις ενθάρρυνσης παραμένει ανεπαρκής η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από εθνικούς πόρους. Αποσπασματικά διαρθρωτικά μέτρα δεν μειώνουν τις υποχρεωτικές επιστροφές. Οι φορείς διαμαρτύρονται ότι «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν διατέθηκαν με τρόπο που θα μπορούσε να ενισχύσει την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, όπως π.χ. στην κλινική έρευνα, τότε γίνεται σαφές ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όπου η καινοτόμος βιομηχανία δεν θα μπορέσει να αναλάβει το επιπλέον αυτό κόστος χωρίς οδυνηρές συνέπειες».
Βαρύτατες χαρακτηρίζονται οι συνέπειες, προσθέτοντας ότι «απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας, στην καινοτομία και ιατρική εκπαίδευση και σε προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας στα οποία οι εταιρείες μας είναι ιδιαίτερα δραστήριες». Μάλιστα, επισημαίνεται το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την Ελλάδα, κάτι που θα στοιχίσει στην εθνική οικονομία.
Επίσης, όλα αυτά μετακαλούνται στον ασθενή αφούτα υπέρογκα ύψη των αυτόματων επιστροφών καθιστούν την κυκλοφορία νέων φαρμάκων οικονομικά μη-βιώσιμη», ενώ επιδρούν και στην ενσωμάτωση της χώρας στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες. Πιέσεις δηλώνουν ότι δέχονται από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών σχετικά με το θέμα αυτό και γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη ως προς τις προοπτικές και δυνατότητες της χώρας μας.
Το ανακοινωθέν μέτρο για επιπλέον ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2023 με 20 εκ. ευρώ σε συνδυασμό «με μια εξαιρετικά περιορισμένη διόρθωση των απαλλαγών από το clawback» για τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ, σύμφωνα με τους φορείς «απέχουν πολύ από τη λύση του προβλήματος». Εκτιμάται ότι «θα διατηρήσει το ύψος του clawback κοντά στο 80% για το 2023».
Επί του θέματος τονίζεται πως «τα ύψη των επιστροφών πλέον ενδέχεται να είναι σε αντίθεση με το Δίκαιο της Ε.Ε. σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών στην Ε.Ε. Δηλώνοντας πως PhARMA Innovation Forum και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιθυμούν να συνεχίσουν να επενδύουμε στη χώρα, αλλά η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Πλέον, PhARMA Innovation Forum (PIF) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην:
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ