Αιφνιδιάζει η πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου στο νοσοκομείο Ρόδου για συγχώνευση τμημάτων, καθώς οι πολυαναμενόμενες προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας καθυστερούν δραματικά και οι αντοχές των εργαζομένων εξαντλούνται.
Το αίτημα κατατέθηκε στις 17 Αυγούστου στη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, μετά από συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου, παρουσία του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, του διευθυντή του χειρουργικού τομέα, του διευθυντή εργαστηριακού τομέα, της διευθύντριας νοσηλευτικής υπηρεσίας και του διευθυντή παθολογικού τομέα. Οι υπογράφοντες την απόφαση επικαλούνται τα τεράστια κενά στο προσωπικό, τα οποία ανέρχονται κοντά στο 47% στους νοσηλευτές και στο 31% για τους γιατρούς, ενώ τα πράγματα δεν διαφέρουν πολύ στον εργαστηριακό τομέα ο οποίος συχνά λειτουργεί με κλήσεις εξ αποστάσεως – όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά – εξαιτίας των ελλείψεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πρόταση για συγχώνευση τμημάτων με βούληση των ίδιων των νοσοκομειακών υπαλλήλων και θα είχε ενδιαφέρον να γνώριζε κανείς εάν υπάρχουν ανάλογες σκέψεις ή προτάσεις και σε άλλες υγειονομικές μονάδες… Πάντως, παλαιότερες απόπειρες για συγχώνευση τμημάτων-κλινικών-νοσοκομείων κ.λπ. από Διοικήσεις νοσοκομείων και υπουργείο Υγείας, με επιχείρημα την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών, είχαν συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των γιατρών και των άλλων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, καθώς και των τοπικών κοινωνιών. Οι πιο σημαντικές αντιρρήσεις τότε αφορούσαν την πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αντίθεση με τις αυξημένες έως και 30% ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.
Οι θέσεις πλέον αντιστράφηκαν στη Ρόδο, καθώς ο Διοικητής του νοσοκομείου εξέφρασε στο Virus την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συγχώνευσης τμημάτων. «Έχω πει και το γνωρίζει και το επιστημονικό συμβούλιο, ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η συγχώνευση που προτείνουν, γιατί αντιμετωπίζει μεν τις εφημερίες των γιατρών προκειμένου να υπάρξει μια εξοικονόμηση προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών εφημέρευσης εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν εξασφαλίζει ούτε εξοικονομεί νοσηλευτικό προσωπικό που είναι η καρδιά του προβλήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Παπανικόλας.
Ο Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος εξηγεί ότι ο νοσοκομειακός οργανισμός που εγκρίθηκε στις 31/12/2012, αν και ψηφίστηκε εν καιρώ μνημονίων, προβλέπει τη σύνθεση που θα έπρεπε να έχει το προσωπικό με βάση τον πληθυσμό και τις κλίνες. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ, ενώ τα κενά μεγάλωσαν με αποτέλεσμα το νοσοκομείο της Ρόδου να λειτουργεί έκτοτε με μεγάλες ελλείψεις. «Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται θα κλείνει ή θα συρρικνώνεται το νοσοκομείο. Εκ των ενόντων δίνουμε τις λύσεις μέχρι να υπάρξει ενίσχυση στο προσωπικό» τονίζει ο κ. Παπανικόλας, ο οποίος προσθέτει πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Υγείας ότι το νοσοκομείο Ρόδου, όπως επίσης της Κω και της Καλύμνου για τα οποία έχει την ευθύνη, θα προηγηθούν των προσλήψεων ως νησιά και ακριτικές περιοχές. «Όσο είμαι εδώ δεν θα δεχθώ καμία συγχώνευση, παρά μόνο αν αλλάξει ο οργανισμός με απόφαση των προϊστάμενων αρχών, αλλά για να πάρω εγώ πρωτοβουλία συρρίκνωσης του νοσοκομείου, αποκλείεται ειδικά, ειδικά μάλιστα αφού δεν προκύπτει καμία ουσιαστική λειτουργική διαφοροποίηση» καταλήγει.
Θα πρέπει πάντως, να επισημανθεί πως ο φόρτος εργασίας είναι τέτοιος στο νοσοκομείο Ρόδου, που υπήρξαν ακόμη και περιστατικά αυτοκτονίας σε νοσηλευτές, όπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Νικήτας Μόσχος και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας Γιάννης Δασκαλάκης, οι οποίοι υπογράφουν το έγγραφο που κατέθεσε το επιστημονικό συμβούλιο στη Διοίκηση σχετικά με τις ανάγκες συγχώνευσης τμημάτων.
Στο έγγραφο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο 100 νοσηλευτές για 360 κλίνες, με τις οργανικές θέσεις να ανέρχονται σε 489, καθώς ενώ υπάρχουν συνολικά 257 νοσηλευτές, λόγω αδειών άνευ αποδοχών, αδειών ανατροφής, μετατάξεων και μετακινήσεων απουσιάζουν περίπου 150 άτομα. Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό υπηρετούν 82 γιατροί, με τις οργανικές θέσεις να ανέρχονται σε 148, ενώ από τις 60 θέσεις για ειδικευόμενους είναι καλυμμένες μόνο οι 20. Τα πράγματα δε διαφέρουν στον εργαστηριακό τομέα, όπου το προσωπικό είναι μειωμένο με αποτέλεσμα στο ακτινολογικό τμήμα για παράδειγμα να λειτουργεί όπως αναφέρεται με… κλήσεις από το σπίτι».
Πηγή: rodiaki.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ