Skip to content

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές ελλείψεις ποσωπικού στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Για την ανησυχητική εικόνα για τη στελέχωση και τις υποδομές σε κρίσιμες υγειονομικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλλάδας προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ. Οι ελλείψεις προσωπικού, οι καθυστερήσεις στα χειρουργεία και οι δυσλειτουργίες σε βασικές υπηρεσίες υγείας αποτυπώνουν τις πιεστικές ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Μακεδονίας.

ΑΧΕΠΑ: Υποστελέχωση και περιορισμένη λειτουργία χειρουργείων
Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις, με 465 κενές οργανικές θέσεις και μόλις 886 μόνιμους υπαλλήλους σε σύνολο 1.530 θέσεων. Οι χειρουργικές αίθουσες είναι 10, αλλά λειτουργούν μόνο οι 4, με προοπτική να ανοίξουν άλλες 2. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία φτάνει τα 1.500 άτομα, με μέσο χρόνο αναμονής περίπου τρεις μήνες. Παράλληλα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις παραμένουν παλιές και χωρίς ανακαινίσεις, ενώ η πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία είναι δυσχερής.

Θεαγένειο: Ελλείψεις σε νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό
Στο Θεαγένειο, το 30% των οργανικών θέσεων παραμένει κενό. Η υποστελέχωση στο παθολογοανατομικό τμήμα οδηγεί σε outsourcing παρασκευασμάτων σε ιδιωτικά εργαστήρια με υψηλό μηνιαίο κόστος. Το φαρμακείο και το τμήμα διαλύσεων κυτταροστατικών φαρμάκων υπολειτουργούν, ενώ μία από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Παρά τις εξαγγελίες για νέο νοσοκομείο μέσω ΣΔΙΤ, οι εργαζόμενοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το μοντέλο χρηματοδότησης.

Γεννηματάς: Αναμονές και περιορισμένη στελέχωση

Το Γεννηματάς αντιμετωπίζει ελλείψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οι αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία κυμαίνονται από 15 ημέρες έως και τέσσερις μήνες, ανάλογα με την ειδικότητα. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 140 απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και 80 μέσω voucher.

Άγιος Δημήτριος: Χρονοβόρες αναμονές και ειδικές ανάγκες

Στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, οι ελλείψεις αγγίζουν όλους τους κλάδους. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνούν τις 169 ημέρες σε ορισμένες ειδικότητες, ενώ οι οδοντιατρικές επεμβάσεις για ΑΜΕΑ καθυστερούν πάνω από έξι μήνες. Παρά τις ανακαινίσεις, το παλιό κτίριο χρειάζεται συντήρηση.

Ιπποκράτειο: Χιλιάδες ασθενείς σε αναμονή

Το Ιπποκράτειο καταγράφει 178 κενές θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και 76 στο Παραϊατρικό προσωπικό. Από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 6, ενώ οι αναμονές για χειρουργεία φτάνουν τις 4.000. Οι εφημερίες οδηγούν σε υπερπλήρωση με 40–50 ασθενείς να φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές.

Άγιος Παύλος: Έλλειψη αναισθησιολόγων και παραϊατρικού προσωπικού

Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους και ραδιολόγους. Δύο από τις τέσσερις χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές. Παρά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παπαγεωργίου: Μείωση αναμονής αλλά προβλήματα στις υποδομές
Το Παπαγεωργίου έχει μειώσει τη λίστα αναμονής από τέσσερα σε ένα έτος, με 5.120 πρωινά και 880 απογευματινά χειρουργεία. Ωστόσο, οι ανελκυστήρες παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες και έχει δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους. Εκδόθηκαν 2.000 voucher για δωρεάν επεμβάσεις σε ιδιωτικές δομές.

Παπανικολάου: Λειτουργία στο 70% λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων
Το Παπανικολάου λειτουργεί μόνο το 70% των χειρουργικών αιθουσών. Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, ενώ παρατηρείται άρνηση αποδοχής διορισμών από νοσηλευτές.

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας: Υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες
Το ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτές, μαγειρεία και τεχνικό προσωπικό. Οι ανάγκες καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό και συμβασιούχους, ενώ η διοίκηση εκφράζει πρόθεση βελτίωσης. Τα κτιριακά προβλήματα είναι περιορισμένα.

Προβλήματα στα Νοσοκομεία Κεντρικής Μακεδονίας

Η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποχρηματοδότηση, παλαιωμένες υποδομές και δυσλειτουργίες σε κρίσιμες υπηρεσίες. Τα κυριότερα προβλήματα συνοψίζονται ως εξής:

Προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού
Υποστελέχωση σε αναισθησιολόγους: Βέροια, Κιλκίς, Έδεσσα και Γουμένισσα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν επαρκώς οι χειρουργικές αίθουσες και η Μονάδα Πόνου.
Ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό: Σέρρες, Γιαννιτσά, Πολύγυρος και Πέτρα Ολύμπου καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό από επικουρικούς υπαλλήλους, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις επιτείνουν το πρόβλημα.
Αδυναμία προσλήψεων: Στην Πέτρα Ολύμπου δεν υπάρχει οργανισμός λόγω ΠΕΔΥΨΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν νέες προσλήψεις ή μετατάξεις.
Άγονες προκηρύξεις: Στο Κιλκίς, πολλές θέσεις ιατρών παραμένουν κενές λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος ή μη αποδοχής διορισμών.

Λειτουργικά και τεχνικά ζητήματα
Καθυστερήσεις στα χειρουργεία: Στη Νάουσα και στο Κιλκίς οι λίστες αναμονής φτάνουν έως και 8 μήνες, ενώ η λειτουργία των αιθουσών περιορίζεται λόγω έλλειψης προσωπικού.
Αχρηστία εξοπλισμού: Στο Κιλκίς δεν λειτουργεί ο ψηφιακός μαστογράφος, ο αξονικός τομογράφος, η ΜΕΘ και η Ενδοσκοπική Μονάδα λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Παλαιότητα και φθορές: Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Κιλκίς (1936–1952) παρουσιάζουν υγρασία και διάβρωση, ενώ ο εξοπλισμός στη Γουμένισσα είναι πεπαλαιωμένος και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

Χρηματοδοτικά εμπόδια
Μειωμένος προϋπολογισμός: Το Νοσοκομείο Κιλκίς έχει προϋπολογισμό μειωμένο κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024, με ληξιπρόθεσμες οφειλές 500.000 ευρώ.
Ανεπαρκής χρηματοδότηση για αντικαταστάσεις: Στον Πολύγυρο, η χαμηλή χρηματοδότηση δεν επιτρέπει την αναπλήρωση του επικουρικού προσωπικού ή την κάλυψη τεχνικών αναγκών.

Κέντρα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας

Αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως σε ιατρικές ειδικότητες (Γενικοί Ιατροί, Παιδίατροι, Οδοντίατροι, Ακτινολόγοι, Καρδιολόγοι), νοσηλευτές, διοικητικούς και παραϊατρικούς υπαλλήλους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αριδαία, την Αλεξάνδρεια και τη Χαλκιδική. Η υποστελέχωση επιτείνεται από την ανακύκλωση επικουρικού προσωπικού χωρίς νέες προσλήψεις, ενώ η αυξημένη τουριστική κίνηση τους θερινούς μήνες επιβαρύνει περαιτέρω τις υπηρεσίες. Παράλληλα, σε ορισμένα Κέντρα Υγείας (Κρύας Βρύσης, Σκύδρας) δεν καταγράφονται σημαντικά προβλήματα, ενώ σε αρκετές δομές βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερη την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στην Κοζάνη και τη Φλώρινα,  στα οποία η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών είναι περιορισμένη και η εφημεριακή κάλυψη εξαρτάται από μετακινήσεις γιατρών. Στα Γρεβενά, παρά τις καλές κτιριακές υποδομές, υπάρχουν 75 κενές οργανικές θέσεις και δεν πραγματοποιούνται απογευματινά χειρουργεία. Η Καστοριά εμφανίζει μικρότερες ελλείψεις, κυρίως σε αναισθησιολόγους και ακτινολόγους, ενώ στη Φλώρινα η έλλειψη μόνιμων γιατρών επηρεάζει κρίσιμες κλινικές και καθυστερεί η ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου και η δημιουργία νέου κτιρίου για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με την Καβάλα, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο να καταγράφουν τα πιο έντονα προβλήματα. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία φτάνουν έως και ένα έτος, ενώ πολλές χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Στην Καβάλα, το 40% των εργαζομένων είναι επικουρικοί, ενώ στην Αλεξανδρούπολη οι ελλείψεις υλικών και ο ελλειμματικός προϋπολογισμός δυσχεραίνουν τη λειτουργία. Στη Δράμα, η υποστελέχωση αγγίζει το 50% στο ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος και να υπάρχουν σοβαρά κενά σε τεχνικές υπηρεσίες. Στην Ξάνθη, παρά τις καλές κτιριακές υποδομές, λειτουργεί μόνο μία χειρουργική αίθουσα, ενώ στο Διδυμότειχο οι εφημερίες καλύπτονται με μόλις 12 νοσηλευτές, χωρίς απογευματινά χειρουργεία και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό. Οι ανάγκες για μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση των υποδομών είναι επιτακτικές.

ελλείψεις προσωπικούΘεσσαλονίκηΜακεδονίαΝοσοκομείαΠΟΕΔΗΝπροβλήματαΧειρουργεία

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top