Η απαγόρευση αφορά τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα στα τρόφιμα από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς όπως επισημαίνεται αποτελούν απειλή για την υγεία και κυρίως για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όπως μεταδίδει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (ΑΙΜ), τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν το ποσοστό της κακής χοληστερίνης στο αίμα και τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.«Αν και η κατανάλωση των τεχνητών υδρογονωμένων ελαίων που είναι εν δυνάμει βλαβερά για την υγεία έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία», όπως επισημαίνει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) Μάργκαρετ Χάμπουργκ ανακοινώνοντας την απόφαση, επισημαίνοντας πως «Είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία ενός μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών απέναντί στους πιθανούς κινδύνους των τρανς λιπαρών οξέων».Πάντως, οι ειδικοί της FDA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τρανς λιπαρά οξέα «γενικά δεν θεωρούνται ασφαλή» για να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, ενώ σύμφωνα με τη Μάργκαρετ Χάμπουργκ «Μια επιπλέον μείωση στις ποσότητες αυτών των λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών θα μπορούσε να αποτρέψει 20.000 καρδιακά επεισόδια και επιπλέον 7.000 θανάτους κάθε χρόνο».
Η απόφασηΗ υπηρεσία θα οριστικοποιήσει την απόφασή της έπειτα από μια περίοδο διαβουλεύσεων 60 ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες και θα καθορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί ο αγροδιατροφικός τομέας για να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό.Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (ΑΙΜ), έχει καταλήξει ότι τα λιπαρά οξέα δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία των ατόμων και ότι δεν υπάρχει κανένα όριο κάτω από το οποίο η κατανάλωσή τους να μην είναι επιβλαβής. Οι πρώτες εκστρατείες κατά των τρανς λιπαρών οξέων είχαν ξεκινήσει από ομάδες προάσπισης των καταναλωτών πριν περίπου 10 χρόνια. Σε απάντηση, πολλές βιομηχανίες τροφίμων μείωσαν εθελοντικά τα ποσοστά των λιπαρών αυτών σε μεγάλο αριθμό τροφίμων τους.Χάρη στις προσπάθειες και τις εκστρατείες ενημέρωσης, η κατανάλωση τρανς λιπαρών από τους Αμερικανούς έχει μειωθεί σημαντικά, σημειώνει η FDA. Από την αναγραφή το 2006 της ύπαρξης των λιπαρών αυτών στις ετικέτες των τροφίμων, η κατανάλωσή τους στις ΗΠΑ μειώθηκε από 4,6 γραμμάρια την ημέρα το 2003 σε περίπου 1 γραμμάριο την ημέρα το 2012 (μείωση 78%), σύμφωνα με την υπηρεσία.Εξάλλου πολλές αλυσίδες παρασκευής και διανομής τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν ήδη αποδείξει ότι η πλειονότητα των τροφίμων που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα —όπως οι πίτσες, τα μπισκότα, το ποπ-κορν— μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς αυτά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ