Δημόσια ανησυχία εκφράζει το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον «Πρωινό Τύπο» Δράμας σχετικά με το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας των 75 Κέντρων Πρόληψης το 2027, μετά τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής σύμβασης. Οι δηλώσεις που αποδίδονται στον υφυπουργό Υγείας Δ. Βαρτζόπουλο επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα ζήτημα που είχε ανακύψει και το 2023, όταν το σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση προέβλεπε την κατάργηση των δομών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της 25ης Φεβρουαρίου 2026, ο υφυπουργός Υγείας φέρεται να ενημέρωσε εκπροσώπους του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Δράμας «Δράση» ότι «οι δομές θα κλείσουν τον Δεκέμβριο του 2027, με το που τελειώνει η σύμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη». Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν λόγο για επανάληψη του ίδιου αιφνιδιασμού που είχαν βιώσει το 2023, όταν η κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης είχε ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δείχνουν ξεκάθαρη πρόθεση «κλεισίματος και σβησίματος από τον χάρτη» των 75 Κέντρων Πρόληψης, παρά το γεγονός ότι αποτελούν δομές με ιστορία άνω των 25 ετών, στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό και βαθιά παρουσία στις τοπικές κοινωνίες.
Τα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας εγείρουν, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κρίσιμα ερωτήματα για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης:
• Με ποια επιστημονική τεκμηρίωση αποφασίζεται το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών και η ίδρυση νέων πολυδύναμων κέντρων χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους;
• Γιατί δεν αξιοποιείται η εμπειρία, η γνώση και η λειτουργική επάρκεια των 75 Κέντρων Πρόληψης, τα οποία έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους επί δεκαετίες;
• Πώς δικαιολογείται η αντικατάσταση θεσμοθετημένων υπηρεσιών με νέα σχήματα που θα συνδυάζουν πρόληψη και θεραπεία, χωρίς να έχει παρουσιαστεί επιστημονικό υπόβαθρο ή οικονομική μελέτη βιωσιμότητας;
• Γιατί δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης, στην οποία συμμετέχουν τα συναρμόδια υπουργεία, η αυτοδιοίκηση και ο εποπτεύων φορέας;
• Γιατί δεν έχει κληθεί το Σωματείο των εργαζομένων σε θεσμικό διάλογο, παρά τη δέσμευση του υφυπουργού σε προηγούμενη συνάντηση τον Ιούνιο του 2024;
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι «προγράμματα με ημερομηνία λήξης», αλλά σταθερές δημόσιες δομές που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχουν στηρίξει τις κοινότητες σε περιόδους έλλειψης άλλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Η διεθνής διάσταση της πρόληψης
Στο κείμενό τους υπενθυμίζουν ότι διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και τις Τοξικομανίες, τονίζουν πως η πρόληψη πρέπει να είναι κοινοτικά προσανατολισμένη, πολυεπίπεδη, διαρκής και επιστημονικά αυτόνομη. Η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινότητα θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης
Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης και έναρξη των διαδικασιών για την υπογραφή νέας επταετούς Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΑΕ και των 75 Κέντρων Πρόληψης. Όπως τονίζει το Σωματείο, μόνο μέσα από θεσμικό διάλογο και διαφάνεια μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον της πρόληψης στη χώρα.























Comments (0)