Skip to content

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Δεν συστήνεται κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού – Παραπλανητικός ο τίτλος του άρθρου 42»

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Με σαφή και αιχμηρή ανακοίνωση, η Πανελλήνια Συνμοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) καταγγέλλει ότι ο τίτλος του άρθρου 42 στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας είναι παραπλανητικός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παρά την επικοινωνιακή παρουσίαση περί «σύστασης κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ε.Σ.Υ.», η ΠΑΣΟΝΟΠ επισημαίνει ότι δεν δημιουργείται νέος επαγγελματικός κλάδος και ότι οι νοσηλευτές παραμένουν απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, με τα εργασιακά τους ζητήματα να εξακολουθούν να διέπονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Τι προβλέπει πραγματικά το άρθρο 42

Σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, το άρθρο 42 δεν συστήνει νέο κλάδο, αλλά απλώς προσθέτει νέες ειδικότητες ΠΕ Νοσηλευτικής Ε.Σ.Υ., ΤΕ Νοσηλευτικής Ε.Σ.Υ. και ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών Ε.Σ.Υ., αντιστοιχίζοντάς τες στις υφιστάμενες θέσεις. Η ρύθμιση, όπως τονίζεται, περιορίζεται σε μια διοικητική μετονομασία χωρίς ουσιαστική θεσμική ή οικονομική αναβάθμιση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Γιατί δεν συνιστά σύσταση ενιαίου επαγγελματικού κλάδου

Η ΠΑΣΟΝΟΠ επισημαίνει ότι η ρύθμιση δεν δημιουργεί αυτοτελή επαγγελματική κατηγορία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν ανταποκρίνεται στις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα, δεν προβλέπει:

• Ένταξη όλου του νοσηλευτικού προσωπικού ΠΕ–ΤΕ–ΔΕ, χωρίς αποκλεισμούς.
• Ειδικό κλαδικό μισθολόγιο και ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση.
• Ειδικό, αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων βάσει των πραγματικών αναγκών των δομών.
• Διαφανή ιεραρχική εξέλιξη και κρίσεις στελεχών με αντικειμενικά κριτήρια.
• Κατοχύρωση ελάχιστων ασφαλών αναλογιών νοσηλευτών–ασθενών.

Η Συνμοσπονδία τονίζει ότι χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει λόγος για σύσταση κλάδου, αλλά για μια απλή διοικητική αλλαγή που δεν αγγίζει την ουσία των προβλημάτων.

«Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν χρειάζεται άλλες επικοινωνιακές εξαγγελίες»

Η ΠΑΣΟΝΟΠ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι νοσηλευτές δεν έχουν ανάγκη από επικοινωνιακές παρουσιάσεις, αλλά από συγκεκριμένες και ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν πραγματικά το επάγγελμα, θα ενισχύσουν τις δομές και θα διασφαλίσουν ασφαλείς συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

άρθρο 42νοσηλευτικό προσωπικόΠΑΣΟΝΟΠΥπουργείο Υγείας

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top