Το τρίπτυχο «καθολική πρόσβαση-ορθολογική συνταγογράφηση-έλεγχος δαπανών» ανέδειξε ως βασικό άξονα στη χάραξη μιας εθνικής πολιτικης στο Φάρμακο, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος, στο πλαίσιο του 6ου Pharma & Health Conference.
«Πρέπει να επιμείνουμε να διαμορφώνουμε δικούς μας στόχους οι οποίοι οδηγούν σε υποστόχους όπως η αύξηση εγχώριας παραγωγής γενοσήμων, ανάπτυξη έρευνας, πολιτική εισόδου καινοτόμων φαρμάκων, ελάττωση συμμετοχής ασθενών», ανέφερε ο κ. Μπασκόζος κατά τη συζήτηση στο 2ο πάνελ του συνεδρίου.
Για τα ζητήματα που επικεντρώνεται πλέον η Κυβέρνηση, ανέφερε ότι συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών, η επέκταση και ολοκλήρωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο έλεγχος από τον ΕΟΦ της επιστημονικής πληροφορίας σε φαρμακευτικά σκευάσματα, η γρήγορη ενσωμάτωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων». Υπογράμμισε επίσης, ότι για όλα τα φάρμακα θα πρέπει να υπάρχει ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης ώστε να μην ευνοούνται κάποια φάρμακα έναντι άλλων.
Ο κ. Μπασκόζος τέλος ανέφερε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης δίνει προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στα χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στην αύξηση εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Εκτίμησε επίσης, ότι ο χάρτης υγείας θα είναι έτοιμος μέσα στο 2015 και πως τα ηλεκτρονικά μητρώα ασθενών θα είναι διαθέσιμα εντός του 2016.
Από την πλευρά της Boehringer Ingelheim, με επενδύσεις 50 εκατ. και εξαγωγές σε 50 χώρες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Αναγνωστάκης, σημείωσε ότι «για να υπάρξει μεγαλύτερη προοπτική πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για την παραγωγή, όπως και να αυξηθεί η τοπική παραγωγή». Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα, κίνητρα για τις εισφορές των εργαζομένων, για την επιστροφή των rebates και claw back, αφού το φάρμακο, εκτός από κοινωνικό αγαθό, είναι και επιχειρηματικό αγαθό που συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία.
Ο Dr. Joao Barroca, Διευθύνων Σύμβουλος, Bayer Hellas, επιδοκίμασε τις προτάσεις του κ. Μπασκόζου επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται προτάσεις απλές και πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Το ζήτημα είναι ο ασθενής να έχει το συγκεκριμένο φάρμακο που έχει ανάγκη». Τόνισε επίσης, ότι τους τελευταίους 7-8 μήνες το περιβάλλον δεν ήταν σαφές και αυτό που απαιτείται είναι ένας οδικός χάρτης ώστε ο καθένας να ξέρει τι μπορεί να κάνει.
Ο Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, MSD σημείωσε ότι «όσο πιο πολλά δεδομένα έχουμε, οι οριζόντιες πολιτικές φτάνουν στο τέλος τους». Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι το σύστημα είχε μοναδική φιλοσοφία τη μείωση της δαπάνης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που απαιτείται είναι ένα πιο απλό και ελεύθερο σύστημα τιμών, μια διαδικασία αποζημίωσης που θα αναγνωρίζει την αξία νέων φαρμάκων, αλλά και επένδυση στους ανθρώπους στον ΕΟΠΥΥ.
Ο Κωνσταντίνος Κοφινάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Merck για την Ελλάδα & την Κύπρο σημείωσε ότι «το 1/3 του όγκου φαρμάκων μας παράγεται στην Ελλάδα καθώς θέλουμε η ελληνική επιχείρηση να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα που βοηθά και σε ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σ’ ένα πρόγραμμα δράσης και να καταλήξουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες σημειώνοντας ότι αν λειτουργήσουν όλα τα προαναφερόμενα μέτρα και υπάρξει πρωτογενής έλεγχος δεν θα χρειαστεί να υπάρξει πυρόσβεση στο τέλος με το clawback».
Ο Γιώργος Καλαμίτσης, Chair of the Hellenic Liver Patient Association “Prometheus”, Executive Board Member, European Region of the World Hepatitis Alliance τόνισε ότι λείπει η πολιτική βούληση, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τον περασμένο Μάιο ο πρώην Υπ. Υγείας κ. Κουρουμπλής είχε δεσμευτεί ότι τον Ιούνιο θα λειτουργήσει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης το οποίο δεν συνέβη. Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Διαφάνειας και να αναρτώνται τα πάντα στο διαδίκτυο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ