Δεν γλιτώνει τελικά τη δίκη ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόδωρος Παπαδημητρίου, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά του σχετικού παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα έκρινε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα για κακουργηματική απάτη αναφορικά με τρεις περιπτώσεις οικονομικής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικού ύψους 568.022 ευρώ, έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Στον κ. Παπαδημητρίου αποδίδονται κατηγορίες αναφορικά με:
Α) Την υπογραφή συμφωνητικού φύλαξης τριών κτιρίων για ένα έτος (2005-2006) με αρχική μηνιαία αμοιβή 12.400 ευρώ συν ΦΠΑ. Το συμφωνητικό δεν εμφανίστηκε ποτέ, ενώ καταρτίστηκε νέο με διπλάσια μηνιαία αμοιβή (24.800 ευρώ), με συνέπεια να ζημιωθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ με το ποσό των 175.534 ευρώ. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, το δεύτερο συμφωνητικό των 24.800 ευρώ μηνιαίως, το υπέγραψε εν αγνοία του, καθώς «υπεκλάπη η υπογραφή του κατά την υπογραφή άλλων εγγράφων».
Β) Την παράνομη αύξηση με τη μορφή επιδόματος αυξημένης αρμοδιότητας των αποδοχών στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 2.000 ευρώ μηνιαίως, αναδρομικά από το Νοέμβριο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2008. Η εντολή αύξησης δόθηκε στο αρμόδιο τμήμα μισθοδοσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με σημείωμα του κ. Παπαδημητρίου που αντιπροσώπευε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, κάτι που είχε ως συνέπεια να επέλθει ζημιά 58.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος, επίσης, υποστήριξε ότι το επίμαχο σημείωμα με την υπογραφή του είναι πλαστό.
Γ) Την έγκριση δαπάνης ύψους 336.488 ευρώ, η οποία δόθηκε ως αμοιβή σε γραφεία εμπιστευτικών ερευνών για την αντιμετώπιση περιστατικών βιοτρομοκρατίας κατά την διετία 2002-2003. Για την περίπτωση αυτή ο Γεν. Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριξε ότι κατέβαλε εξ ιδίων το επίμαχο ποσό.
Στο μεταξύ, με αφορμή το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) αναφορικά με την επικοινωνιακή καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2012-2014, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει όλα τα προγράμματα κρατικής διαφήμισης των υπουργείων και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. “Η αξιοκρατική κατανομή της κρατικής διαφήμισης είναι σημαντική, γιατί θα δώσει ένα τέλος σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ” ανέφερε σχετικά σε συνέντευξή του ο Λευτέρης Κρέτσος.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ