Στον «πάγο» έχει βάλει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου η διαιώνιση της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, στη βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
Το νοσηλευτικό ίδρυμα μετά από πολύμηνο αγώνα, ανέμενε τον περασμένο Δεκέμβρη την τοποθέτηση πέντε (5) επικουρικών γιατρών για 3 έτη για την κάλυψη χρόνιων αλλά επιτακτικών αναγκών στα παθολογικά τμήματα, στα χειρουργικά, στο ΤΕΠ και στο παιδιατρικό. Η τοποθέτηση καταρχήν έγινε από το υπουργείο, αλλά οι γιατροί δεν συναίνεσαν. Σε νέα πρόσκληση που απευθύνθηκε ανταποκρίθηκαν 1 παιδίατρος και 1ας χειρουργός, των οποίων ωστόσο η τοποθέτηση ακυρώθηκε (!) ελλείψει… κονδυλίων.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Ρόδου (ΕΝΙΡ), Βασίλης Κινούς, αναφέρει σχετικά μιλώντας στη dimokratiki.gr: «Πριν δύο μήνες είχαν προκηρυχθεί προσλήψεις επικουρικών γιατρών και στο νοσοκομείο της Ρόδου. Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι επειδή άλλαξε ο νόμος και δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια δεν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα παγώσουν οι προσλήψεις. Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό! Δεν είναι δυνατό να κάνουμε τόσο αγώνα και να ακυρώνονται οι προσλήψεις λόγω έλλειψης κονδυλίων».
Όπως εξηγεί ο κ. Κινούς, στην έλλειψη πιστώσεων οφείλεται και η αναστολή λειτουργίας των τακτικών απογευματινών ιατρείων.
«Είναι ανάγκη να αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείο» τονίζει σχετικά, αναδεικνύοντας επίσης την ανάγκη να προκηρυχθούν περισσότερες επικουρικές θέσεις ιατρών. «Ακόμη και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις ιατρών, θα χρειαστεί να περάσει μέχρι και 1ας χρόνος για να πιάσουν δουλειά», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΝΙΡ. Ο ίδιος σημειώνει ότι στο Αναισθησιολογικό Τμήμα δύο (2) γιατροί για 10 και πλέον ημέρες θα πρέπει να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους και τους ασθενείς. «Εάν συμβεί, που απευχόμαστε, ιατρικό λάθος, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, ποιος θα έχει την ευθύνη κύριοι;» λέει.
Πρόσθετες δυσκολίες στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, δημιουργεί στο μεταξύ, το διοικητικό κενό που προκάλεσε η αλλαγή που επιχειρείται πανελλαδικά στις Νοσοκομειακές Διοικήσεις.
«Θα πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να τοποθετηθεί νέα διοίκηση. Το νοσοκομείο της Ρόδου δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει “ακέφαλο”. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν. Δεν χρειάζεται να συζητάμε πλέον για μια απόφαση που έχει ληφθεί. Τώρα χρειαζόμαστε τη βοήθεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κινούς.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ