Η νέα μέθοδος, που αναπτύχθηκε την τελευταία τριετία στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο MD Anderson των ΗΠΑ, εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συνεργασία των Νοσοκομείων Υγεία και του “Ερρ. Ντυνάν”.
Κατά την επέμβαση, που έγινε σε 26χρονη ασθενή η οποία είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή και ακτινοβολία, μεταφέρθηκε ο πλατύς ραχιαίος μυς από την πλάτη προς τον μαστό με τη χρήση δύο τομών μικρότερων του ενός εκατοστού στην πλάτη. Το ρομποτικό μέρος της επέμβασης διήρκησε λιγότερο από δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστεί απώλεια αίματος. Η ασθενής εξήλθε από το Νοσοκομείο τη μεθεπόμενη ημέρα του χειρουργείου αφού μετεγχειρητικά παρουσίασε ελάχιστο πόνο και κανένα μετεγχειρητικό πρόβλημα.
Η αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς (δηλαδή ιστούς από το σώμα της ασθενούς) εφαρμόζεται συχνά μετά από μαστεκτομή και μία από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις είναι αυτή κατά την οποία χρησιμοποιείται ο πλατύς ραχιαίος μυς ο οποίος είναι ο μεγάλος πλατύς μυς της πλάτης. Κατά την τεχνική αυτή γίνεται πρώτα παρασκευή (δηλαδή αποκόλληση) του μυός από το θωρακικό τοίχωμα και από τον υποδόριο ιστό και στη συνέχεια μεταφέρεται ο μύς προς τα μπροστά στην περιοχή του μαστού ώστε να δημιουργηθεί ο νέος μαστός. Λόγω όμως του ότι η προσπέλαση μέσω της τομής της μαστεκτομής δε μας επιτρέπει ανατομικά να αποκολλήσουμε επαρκή έκταση του μυός, η επικρατέστερη επιλογή που είχαμε μέχρι τώρα ήταν να γίνει μια τομή στην πλάτη η οποία όμως είναι συνήθως μεγάλη, αφήνει έντονη αντιαισθητική ουλή ενώ προκαλεί έντονο πόνο, αυξημένη πιθανότητα φλεγμονής, σημαντική συλλογή υγρού και παρατεταμένη αποθεραπεία και νοσηλεία στο νοσοκομείο.
΄Οπως επισήμανε ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανοθρωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ιωάννης Μπίτζος, με τη νέα μέθοδο και τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, η μετακίνηση του ραχιαίου μυός έγινε μέσω μικρού τμήματος της ήδη υπάρχουσας μαστεκτομής και δύο μικρών τομών μικρότερων του ενός εκατοστού στην πλάτη. Με αυτή τη τεχνική καταργούνται οι εμφανείς τομές εξασφαλίζοντας παράλληλα ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμό της πιθανότητας φλεγμονής, ταχύτερη ανάρρωση με βραχύτερη νοσηλεία και πιο σύντομη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.
Για το χειρουργό η νέα μέθοδος έχει τα εξής πλεονεκτήματα:α) τρισδιάστατη οπτική του χειρουργικού πεδίου και μεγενθυμένη απεικόνιση των τροφοφόρων αγγείων του μυός που πρέπει να διατηρηθούν. β) πολυαξονική κίνηση των ρομποτικών εργαλείων που έτσι έχουν προσβασιμότητα σε δυσπρόσιτες ανατομικές περιοχές.γ) ακρίβεια κινήσεων των εργαλείων με λεπτομέρεια δεκάτων του χιλιοστού.δ) σχεδόν τελείως αναίμακτη αποκόλληση του μυός.
Βασική προυπόθεση για την ασφαλή και αποτελασματική εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού και χειρουργικής ομάδας. «Η επέμβαση πραγματοποιείται από το χειρουργό καθώς το ρομποτικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο που προσφέρει στο χειρουργό άριστη πρόσβαση με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο», τόνισε ο κ. Μπίτζος.
Η επέμβαση, κατόπιν ειδικής άδειας από τη διοίκηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», πραγματοποιήθηκε με χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci που ευγενώς παραχωρήθηκε από το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία».
Ο διευθυντής του Κέντρου Μαστού του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Πολυχρόνης, ο οποίος παρακολουθεί την 26χρονη ασθενή από το αρχικό στάδιο διάγνωσης της νόσου, έδωσε έμφαση στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ των τμημάτων και την διαρκή προσπάθεια να παραμείνει το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στην πρωτοπορία, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ενώ αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της νέας επεμβατικής μεθόδου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στην ασθενή. «Η ψυχολογική στήριξη μιας γυναίκας στην οποία έχει διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού είναι σημαντικότατος παράγων. Μαζί με τη θεραπεία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αποκατάστασης της ασθενούς», τόνισε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ