Ο Αλί Χαντίρ είναι γιατρός από τη Συρία. Εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στην Καβάλα, μαζί με 800 πρόσφυγες – άλλοι συμπατριώτες του κι άλλοι Ιρακινοί, όλοι «ξεριζωμένοι» από τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου που μαίνεται στη Μ. Ανατολή.
Ο κ. Καντίρ μιλώντας στο xronometro.com για το δραματικό ταξίδι της προσφυγιάς, εξηγεί ότι ξεκίνησε από την πόλη Αλίπου της Συρίας για να φτάσει στα τουρκικά παράλια, όπου πλήρωσε 700 ευρώ και στοιβάχτηκε σε ένα φουσκωτό με 70 ακόμη άτομα για να περάσει στη Μυτιλήνη. Από την Καβάλα όπου βρίσκεται σήμερα, στόχο έχει όπως και οι άλλοι πρόσφυγες να φτάσει σε κάποια δυτικοευρωπαϊκή χώρα.
Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρεί τον εαυτό τους μάλλον τυχερό μέσα στην ατυχία του, αφού λόγω επαγγέλματος φαίνεται να έχει περισσότερες επιλογές από το μέσο πρόσφυγα. «Εργάζομαι ως γιατρός. Για μένα δεν είναι πρόβλημα, όπου και να πάω. Στο παρελθόν, εργαζόμουν στη Μεγάλη Βρετανία. Πάντως, οι περισσότεροι από τους 800 ανθρώπους που είμαστε εδώ, σχεδιάζουν να φτάσουν στη Γερμανία» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, τα λεφτά των περισσότερων ανθρώπων σχεδόν έχουν εξαντληθεί και γι’ αυτό η ανάγκη να φύγουν άμεσα από την Καβάλα είναι επιτακτική. «Ξέρουμε ότι η Κροατία, τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στην Καβάλα, παρόλο που είναι εξαιρετική η φιλοξενία. Δεν αντέχει άλλο το μπάτζετ των περισσότερων ανθρώπων, που είναι ζήτημα να έχουν απομείνει 100 – 200 δολάρια ή ευρώ σε μια οικογένεια. Είναι λεφτά, τα οποία έχουν φυλάξει για να πληρώσουν τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα τους πάει στα σύνορα. Πάντως, αν μπορέσουμε να φτάσουμε, ξέρουμε ότι θα περάσουμε. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι, που αν τους πληρώσουμε, θα μας περάσουν, ώστε ο καθένας να ακολουθήσει τη μοίρα του».
Η Ελλάδα είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος προς την Ευρώπη
Αν και το θαλάσσιο πέρασμα του Αιγαίου φαντάζει επικίνδυνο σε ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα στη ζωή τους, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Καντίρ, η συγκεκριμένη διαδρομή είναι η λιγότερο επίφοβη σε σχέση με άλλες εναλλακτικές διαδρομές.
«Είναι ο μόνος δρόμος, που δεν θεωρείται έγκλημα να περάσεις τα σύνορα. Όποιος πρόσφυγας προσπαθήσει να μπει στα σύνορα, κινδυνεύει να φυλακιστεί για 4 χρόνια. Αν πάμε από τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας, υπάρχουν αστυνομικοί που θα μας κλέψουν, ώστε να μας αφήσουν να περάσουμε. Να μας πάρουν τα χρήματα, τα τηλέφωνα μας κι ότι βρουν επάνω μας. Την έχουν πατήσει άλλοι συμπατριώτες μας πιο πριν και τώρα ξέρουμε. Μάλιστα, δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσουν να περάσουμε. Μπορεί να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όσο για την Αλβανία, υπάρχει μια κανονική μαφία στα σύνορα» λέει ο Σύρος γιατρός.
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην πόλη της Καβάλας
Παρά την ταλαιπωρία του, ο κ. Καντίρ δηλώνει ευγνώμων απέναντι στον ελληνικό λαό και στους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας για την παροχή βοήθειας στον ίδιο και στους άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη.
«Θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην πόλη της Καβάλας. Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήρθαμε ξαφνικά εδώ και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για να μείνουμε, κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας και μας παρείχατε τα πάντα. Ήρθαν 15 γιατροί εθελοντικά, έδωσαν φάρμακα σε όποιους το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησαν κι εμένα, ώστε να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου, αφού είμαι γιατρός, τους συμπατριώτες μου. Ευχαριστώ, Ελλάδα».
Πηγή: xronometro.com
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ