Κάθε προσδοκία ξεπέρασαν οι δηλώσεις συμμετοχής στα δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου (ΦΣΛ) για τα μέλη του, αναδεικνύοντας το ρόλο του φαρμακοποιού ως επιστήμονα υγείας ο οποίος στο πλαίσιο του έργου του καλείται να παράσχει και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αρχικά οι φαρμακοποιοί θα παρακολουθήσουν ένα 6ωρο πρόγραμμα από την Ελληνική ομάδα Διάσωσης, που θα περιλαμβάνει πιστοποιημένη εκπαίδευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) στη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS-Basic Life Support) και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED-Automated External Defibrillation).
Σε συνέχεια της BLS και της AED, ο Σύλλογος θα πιστοποιήσει τα μέλη του και στο 25ωρο πρόγραμμα Emergency First Response (EFR) που αφορά στη δευτεροβάθμια φροντίδα ασθενή/τραυματία, τη φροντίδα τραυματία (επίδεση τραυμάτων, νάρθηκες, κ.τ.λ.), τη φροντίδα ασθενούς καθώς και την οργάνωση φαρμακείου κ.ά. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την Emergency First Response Coorporation, θυγατρική εταιρία του οργανισμού PADI, που είναι πιστοποιημένος οργανισμός εκπαίδευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και μπορεί να παρέχεται μόνο από πιστοποιημένους εκπαιδευτές EFR.
Η συμμετοχή στα σεμινάρια αγγίζει το 90%!
“Στη Μυτιλήνη έχουμε κάνει πράξη τη δια βίου εκπαίδευση του φαρμακοποιού, μέσω διαφόρων σεμιναρίων. Η παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών αναδεικνύει και το επιστημονικό έργο του φαρμακοποιού, ο οποίος θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τέτοιου είδους προβλήματα μέσα κι έξω από το φαρμακείο” λέει στο Virus ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος ΦΣΛ. Ο ίδιος εξηγεί ότι η ανάγκη αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τους πρόσφυγες στη διάσωση των οποίων συμμετέχουν πολλοί εθελοντές φαρμακοποιοί. “Στα χωριά η αναγκαιότητα ενός καλά εκπαιδευμένου φαρμακοποιού είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν γιατροί στα αγροτικά ιατρεία και στα κέντρα υγείας” Όταν ο αγροτικός επισκέπτεται το χωριό κάθε 15 μέρες, ο φαρμακοποιός εκεί καταλαβαίνετε ότι εκτελεί και χρέη γιατρού και χρέη νοσηλευτή και χρέη διασώστη” τονίζει.
Η εκπαίδευση και στα δύο σεμινάρια που διοργανώνει ο ΦΣΛ θα γίνει σε μικρές ομάδες (10‐15 άτομα) και θα περιλαμβάνει διαλέξεις με χρήση διαφανειών (PowerPoint & video), επιδείξεις από τους εκπαιδευτές, καθώς και πρακτική εξάσκηση, η οποία γίνεται προσομοιώνοντας πραγματικά περιστατικά και με χρήση προπλασμάτων και εκπαιδευτικών απινιδωτών.
Το κόστος της παραπάνω εκπαίδευσης θα καλυφθεί εξ΄ ολοκλήρου από τον Διανεμητικό Λογαριασμό Φαρμακοποιών Λέσβου (ΔΙΛΟΦΑΡ).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ