Η Υγεία και οι προσλήψεις είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τις «μαραθώνιες» και μεταμεσονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των Εκπροσώπων των Θεσμών.
Με τις προσλήψεις να συνιστούν το θεμέλιο λίθο της πολιτικής της Αριστοτέλους, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σταδιακή κατάργηση του περιορισμού των προσλήψεων, αλλά από του χρόνου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, για εφέτος θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, με τη δυνατότητα για περιπου 6,5 χιλιάδες προσλήψεις, από όσες δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, να παραμένει ενεργή.
Η αναλογία θα μειώνεται σταδιακά και έτσι, το 2017 περιορίζεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία.
Πέραν αυτών, όμως, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ενώ η ελληνική πλευρά φέρεται να ζήτησε να εξαιρούνται του κανόνα και οι προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία. Κύριο διαπραγματευτικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως ειδικά στο χώρο της Υγείας, ευρωπαϊκές αποφάσεις και κανονισμοί μεταφράζονται σε προσλήψεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους κανόνες για τις εφημερίες, όπου προβλέπονται 45 ώρες εβδομαδιαίως όταν στην Ελλάδα οι γιατροί ξεπερνούν τις 75. Η τήρηση του κανόνα οδηγεί αναπόφευκτά σε προσλήψεις, τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος.
Μεταξύ Αθήνας και Θεσμών φαίνεται πως συμφωνήθηκε και ξεχωριστό κονδύλι για τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, ενώ το θέμα των ειδικών μισθολογίων θα συζητηθεί στην επόμενη αξιολόγηση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ