Σήμερα η παροχή υπηρεσιών υγείας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία, η αλματώδης πρόοδος της οποίας έχει αναμφίβολα δημιουργήσει νέα δεδομένα και προτεραιότητες αναφορικά με την επιλογή, τη χρήση και τη διαχείριση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Στην Ελλάδα δυστυχώς, είναι κοινό μυστικό ότι η διάχυση και διαχείριση της ιατρικής τεχνολογίας στο σύστημα υγείας είναι ανορθολογική και γι’ αυτό εν πολλοίς μη αποδοτική – με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στα νοσοκομεία δεν είναι αποτέλεσμα γενικότερου σχεδιασμού, αλλά συνήθως γίνεται με αποφάσεις αποσπασματικές, χωρίς αξιολόγηση από φορείς, που δεν διαθέτουν εξειδίκευση και εμπειρία.
Έτσι, παρατηρούνται σοβαρές στρεβλώσεις και ευτράπελα. Σε πολλά νοσοκομεία παρατηρείται συνύπαρξη μηχανημάτων παλαιάς και νέας (τελευταίας δεκαετίας) τεχνολογίας και συχνά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη συντήρηση, την ασφάλεια, τη χρήση και τη γενικότερη, αποδοτική αξιοποίηση του εξοπλισμού.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω το δάχτυλό μας. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ γίνεται χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο, με συνέπεια να σπαταλούνται πόροι, χωρίς να βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η Ελλάδα, είναι γνωστό, από τα δεδομένα του ΟΟΣΑ, ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στον αριθμό των εγκατεστημένων συστημάτων υπολογιστικής τομογραφίας, με πολλά νοσοκομεία να διαθέτουν συστήματα, αλλά με ελάχιστη αξιοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υποβάλλουν αξονικών τομογράφων, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη εξοπλισμού υποστήριξης ζωής, όπως αναισθησιολογικά μηχανήματα, αναπνευστήρες ΜΕΘ, θερμοκοιτίδες νεογνών κλπ.
Το Υπουργείο θα πρέπει να αξιολογήσει τα αιτήματα αυτά σε σχέση με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούν σήμερα τα νοσοκομεία, τον αριθμό των μηχανημάτων που βρίσκονται στα ιδιωτικά εργαστήρια στην ίδια πόλη, καθώς και με ποιες προϋποθέσεις ζητήθηκε ο εξοπλισμός. Αυτό όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός Κτηματολογίου ιατρικής τεχνολογίας, όχι μόνο για το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα! Το Κτηματολόγιο αφορά τη μονοσήμαντη σήμανση των μηχανημάτων και στην συγκέντρωση όλων των στοιχείων, που αφορούν στην ταυτότητα του ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και των οικονομοτεχνικών στοιχείων.
Το στρογγυλό τραπέζι έχει ως στόχο να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και να αναδείξει λύσεις και προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της ιατρικής τεχνολογίας.
«H διαχείριση της ιατρικής τεχνολογίας στο ελληνικό σύστημα υγείας » θα βρεθεί στο επίκεντρο του 2nd MedTech Conference, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Λ. Συγγρού 103 – 105, 11745, Αθήνα) από την Ethos Events, το περιοδικό Pharma & Health Business και την ιστοσελίδα Virus.com.gr.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να τεθούν επί τάπητος τα καίρια ζητήματα, που αφορούν στη χρήση της ιατρικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και να αναδειχθεί η σημασία της χρήσης της ιατρικής καινοτομίας στην υγεία μας. Βασικοί άξονες συζήτησης είναι οι ακόλουθοι:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ