Άρση όλων των περιορισμών στο Φάρμακο στη χώρα μας συστήνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος μέσω της τρίτης κατά σειρά «εργαλειοθήκης» του προτείνει – σύμφωνα με πληροφορίες – εκατοντάδες παρεμβάσεις για την κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, σε 6 τομείς της οικονομίας με όφελος τουλάχιστον 414 εκατομμύρια ευρώ.
Οι προτάσεις των τεχνοκρατών στον τομέα του Φαρμάκου αφορούν στους εξής άξονες:
1. Γενόσημα
Ο ΟΟΣΑ τονίζει πως οι κανόνες θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι τα γενόσημα φάρμακα θα είναι ακόμη φθηνότερα από ό,τι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει ο κανόνας της μέγιστης μείωσης τιμής στα γενόσημα να εφαρμόζεται μόνο όταν η αναθεωρημένη τιμή του γενόσημου είναι κάτω από αυτή του φαρμάκου αναφοράς (εκτός πατέντας). Κατ’ αυτό τον τρόπο, λένε οι τεχνοράτες θα διευρυνθούν τα περιθώρια ανταγωνισμού και θα επιτραπεί η μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά.
Στη σχετική έκθεση αναφέρεται σχετικά ότι σύμφωνα με μελέτες οι κλάδοι στους οποίους υπάρχει εντονότερος ανταγωνισμός παρουσιάζουν εν γένει υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας. Τα οφέλη από τον ανταγωνισμό περιλαμβάνουν τη μείωση των τιμών καταναλωτή, τη διεύρυνση των επιλογών για τους καταναλωτές, την υψηλότερη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
2. Διαφήμιση Το νομικό πλαίσιο για την διαφήμιση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να ευθυγραμμιστεί με τις πρόσφατες τροποποιήσεις περί απελευθέρωσης των καναλιών διανομής των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) ως υποκατηγορίας των ΜΗΣΥΦΑ. Επιπλέον, λένε οι τεχνοκράτες, η διαφήμιση των ωφελημάτων προς το κοινό με τη μορφή των εκπτώσεων θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στην προώθηση των ΜΗΣΥΦΑ.
3. Φαρμακαποθήκες Να αρθούν οι περιορισμοί που προβλέπουν ότι οι φαρμακαποθήκες δεν επιτρέπεται να διαθέτουν πάνω από μία βοηθητική μονάδα και ότι αυτή πρέπει να βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια με τη φαρμακαποθήκη. Επίσης, ο ΟΟΣΑ συστήνει να καταργηθεί η νομοθεσία που προβλέπει ότι οι φαρμακαποθήκες μπορούν να εγκαθίστανται μόνο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
4. Συνέδρια Οι αρχές πρέπει να αναθεωρήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο των προωθήσεων, περιλαμβανομένης της εκ των προτέρων έγκρισης από τον ΕΟΦ των επιστημονικών εκδηλώσεων και συνεδρίων. Η γνωστοποίησή τους, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό εκ των υστέρων ελέγχου από τον ΕΟΦ, τονίζει ο ΟΟΣΑ, μπορεί να επιτύχει τους δεοντολογικούς και οικονομικούς σκοπούς του νομοθέτη, καθώς και να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να επηρεάζει τις στρατηγικές μάρκετινγκ των εταιρειών.
Το σύνολο των παρεμβάσεων που συστήνει ο ΟΟΣΑ παρουσιάστηκε επισήμως σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον Ιάπωνα αναπληρωτή γενικό γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Rintaro Tamaki.
Πηγές: ΑΠΕ, Καθημερινή, Έθνος, ΕφΣυν
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ