Μία νέα μελέτη μπορεί να αλλάξει πλήρως τον τρόπο που οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας και μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών. Ακόμη, θα συμβάλει στην ανάπτυξη υπολογιστών, που θα «σκέφτονται» σαν… άνθρωποι!
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες και επικεντρώθηκε στη δομή και λειτουργία των δενδριτών. Αυτοί είναι κομμάτια του νευρώνων, των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου μας.
Οι νευρώνες είναι μεγάλες δομές, που έχουν το σχήμα δένδρων με ένα κεντρικό τμήμα το λεγόμενο «σώμα» και πολλά κλαδιά, τους δενδρίτες. Το σώμα κάθε νευρώνα παράγει μικρής χρονικής διάρκειας ηλεκτρικούς παλμούς για να συνδέεται και να επικοινωνεί με το σώμα άλλων νευρώνων.
Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί ενεργοποιούν τους δενδρίτες, οι οποίοι παθητικά στέλνουν ηλεκτρικά κύματα στο σώμα άλλων νευρώνων, αλλά αυτό δεν είχε δοκιμαστεί μέχρι σήμερα. Η όλη αυτή διαδικασία, που περιγράψαμε, είναι η βάση για το πώς οι αναμνήσεις σχηματίζονται και αποθηκεύονται.
Η αξία της νέας μελέτης λοιπόν είναι ότι ανακαλύφθηκε πως οι δενδρίτες δεν είναι μόνο παθητικοί αγωγοί και πως είναι ηλεκτρικά 10 φορές πιο ενεργοί, σε σύγκριση με το σώμα. Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν αυτό που πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες ότι οι ηλεκτρικοί παλμοί στο σώμα είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν λειτουργίες όπως μνήμη, μάθηση και αντίληψη.
«Οι δενδρίτες αποτελούν περισσότερο από το 90% του νευρικού μας ιστού. Γνωρίζοντας ότι είναι πολύ πιο ενεργοί από το σώμα αλλάζει ριζικά τη φύση της κατανόησής μας για το πώς ο εγκέφαλός μας διαχειρίζεται τις πληροφορίες. Μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την κατανόηση και θεραπεία νευρολογικών διαταραχών και την ανάπτυξη υπολογιστών, που λειτουργούν σαν τον εγκέφαλό μας», σημειώνει ο νευροφυσικός Mayank Mehta, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science: http://science.sciencemag.org/content/early/2017/03/08/science.aaj1497
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ