Σε «μάστιγα» τείνει να μετατραπεί η λειτουργία παράνομων οδοντιατρείων τα οποία διενεργούν με παραπλανητικές διαφημίσεις παραπλανούν το κοινό τάχα για παροχή υπηρεσιών λεύκανσης δοντιών, εκθέτοντας την υγεία των ανυποψίαστων πολιτών σε ανυπολόγιστους κινδύνους.
Το θέμα έχει αναδείξει πολλάκις στο παρελθόν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (εδώ), επισημαίνοντας πως η λεύκανση των δοντιών είναι οδοντιατρική πράξη και πρέπει να διενεργείται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου. Με την άποψη αυτή συνηγορεί πλήρως το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), σε έκθεση που συνέταξε μετά από έλεγχο σε επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών εκτός οδοντιατρείου (επισυνάπτεται).
Σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει η αντιποίηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, οι «ράμπο» του ΣΕΥΥΠ κάνουν λόγο για:
- Ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις και γενικότερα παρενέργειες-ανεπιθύμητες ενέργειες των σκευασμάτων λεύκανσης που ανήκουν στα καλλυντικά προϊόντα.
- Ενδεχόμενες βλάβες από τη χρήση των λυχνιών λεύκανσης στα δόντια, τη στοματική κοιλότητα και την περιστοματική περιοχή (νέκρωση δοντιών, εγκαύματα).
- Κινδύνους διασποράς λοιμώξεων στα πρόσωπα-πελάτες, δεδομένου πως οι μέθοδοι απολύμανσης α) πραγματοποιούνται από εργαζόμενους χωρίς την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος-επιστημονική εκπαίδευση σε θέματα αποστείρωσης, και β) εφαρμόζονται σε χώρους με εξοπλισμό που δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας οδοντιατρείου.
Η έκθεση διαβιβάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Παράλληλα με την προαναφερόμενη αναφορά – καταγγελία του, ο ΟΣΑ θέτει επίσης ζήτημα νομιμότητας της πώλησης και χρήσης σε τρίτους, των λευκαντικών υλικών που δεν ανήκουν στα προϊόντα που μπορούν να κυκλοφορήσουν ευρέως, αφού δεν ανήκουν στα ευρείας κυκλοφορίας καλλυντικά προϊόντα.























Comments (0)