Απλούστερο και σταθερότερο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων εκτός πατέντας προωθεί πρόταση του London School of Economics, την οποία φέρεται να εξετάζει προσεχτικά το Υπουργείο Υγείας.
Η συζήτηση για ένα συνολικό ανασχεδιασμό του συστήματος τιμολόγησης άνοιξε και επίσημα με την επανεκκίνηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης (διαβάστε εδώ). Με την ένταξη στα μέλη της και των επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την αναβάθμιση της σε γνωμοδοτικό όργανο ενισχύθηκε η αίσθηση πως αναζητούνται νέοι τρόποι προσέγγισης της φαρμακευτικής πολιτικής (διαβάστε εδώ).
Η πρόταση την οποία φέρεται να επεξεργάζεται αναλυτικά η Αριστοτέλους συντάχθηκε από τον Καθηγητή του LSE Πάνο Καναβό και την Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Anna-Maria Fontrier, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη. Μεταξύ άλλων, η πρόταση εστιάζει ιδιαιτέρως στην τιμολόγηση των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους και στα γενόσημα, εισάγοντας ένα όριο στις μειώσεις των τιμών που επιβάλλονται, αλλά και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και για γενόσημα φάρμακα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σελίδα 22 της πρότασης, οι τιμές των γενοσήμων θα πρέπει να συνεχίσουν να υπολογίζονται βάσει ποσοστιαίας απόκλισης από την τιμή αναφοράς, η οποία θα είναι η τιμή του αντίστοιχου off-patent φαρμάκου. Τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον ή για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο και σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο ενός σταθερού και προβλέψιμου συστήματος ανατιμολόγησης.
Για τους συντάκτες της πρότασης, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται, εντός ενός απλοποιημένου συστήματος. Αλλά, θα πρέπει να δοθεί στους θεράποντες ιατρούς η σαφής δυνατότητα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο, ιδιαίτερα για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις αλλά και τους ρυθμισμένους ασθενείς. Επιλογή που θα πρέπει όμως να αιτιολογείται.
Στο δια ταύτα, οι επιστήμονες προτείνουν μετά την απώλεια της πατέντας, η τιμή ενός φαρμάκου να μειώνεται κατά 50% κατά το πρώτο έτος και στη συνέχεια θα υφίσταται δύο διαδοχικές ετήσιες μειώσεις. Κατά 20% το δεύτερο έτος και κατά 25% το τρίτο έτος. Από το τέταρτο έτος, το off-patent φάρμακο δεν θα ανατιμολογείται, αλλά θα διατηρεί την ίδια τιμή, ώστε να αποφευχθεί η απόσυρσή του από την αγορά.
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, την όποια στιγμή και αν εισάγονται στην αγορά προτείνεται να τιμολογούνται στο 80% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, ενώ σε «κορεσμένες αγορές», όπως χαρακτηρίζουν τις θεραπευτικές κατηγορίες με μεγάλο αριθμό επιλογών σε γενόσημα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μία περαιτέρω απόκλιση τιμής για όσα νέα φάρμακα εισέρχονται στην αγορά.
Για την αποζημίωση των γενόσημων, εκτιμάται ότι η διαφορά μεταξύ της τιμής του off-patent επώνυμου φαρμάκου και του αντίστοιχου γενόσημου φαρμάκου θα δημιουργήσει κίνητρα για τη συνταγογράφηση και την επιλογή γενόσημων έναντι των off- patent φαρμάκων, σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διανομής:
– Μεταξύ των γιατρών, μέσω της αύξησης του αριθμού των επισκέψεων ασθενών που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και μέσω της αναγνώρισης του δικαιώματος των γιατρών να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα (και όχι δραστική ουσία), μετά την επίτευξη του γενικού στόχου συνταγογράφησης που έχει τεθεί ή θα τεθεί (π.χ. 50%).
– Μεταξύ των φαρμακοποιών, μέσω της μείωσης των rebates
– Μεταξύ των ασθενών, μέσω της μείωσης της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων. Οι ασθενείς θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ του επώνυμου φαρμάκου και του γενόσημου φαρμάκου, αν προτιμούν το επώνυμο συγκριτικά με το γενόσημο.
Μάλιστα, πρόταση των κ.κ. Καναβού, Σουλιώτη και της κ. Frontrier είναι το κράτος να αποζημιώνει τα γενόσημα φάρμακα σύμφωνα με το χαμηλότερο κόστος ημερήσιας θεραπείας. Αλλά την οποία διαφορά προκύπτει μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της τιμής λιανικής πώλησης του φαρμάκου θα βαραίνει τον ασθενή.
Οι συντάκτες της πρότασης φαίνεται πως θεωρούν ότι το παραπάνω σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις μέσω του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας θα είναι σε θέση να προτείνουν πρόσθετες μειώσεις τιμών για τα προϊόντα τους προκειμένου να διατηρήσουν τη συμμετοχή των ασθενών σε χαμηλά, ανταγωνιστικά επίπεδα. Χρήσιμο εργαλείο φαίνεται πως θεωρείται και η διαδικασία της Διαπραγμάτευσης, σαν αυτή που ολοκληρώθηκε πρόσφατα για τις νέες θεραπείες της Ηπατίτιδας C. Έτσι, προτείνεται η προώθηση της και για τα γενόσημα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με την πρόταση, οι βιολογικοί παράγοντες θα παίρνουν τιμή χρησιμοποιώντας το σύστημα τιμολόγησης των on-patent φαρμάκων, ακόμη και μετά τη λήξη της πατέντας τους, ενώ οι τιμές των βιοισοδύναμων θα καθορίζονται στο 80% της τιμής των βιολογικών παραγόντων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ