Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει να αποσυρθούν από την Ελλάδα θεραπείες που αφορούν σοβαρά και σπάνια νοσήματα. Αυτό επισημάνουν σύσσωμοι επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι ασθενών και 7 φαρμακοβιομηχανίες !
Οξύ πρόβλημα παρατηρείται και στα παράγωγα αίματος και τα προϊόντα από πρωτεϊνες πλάσματος (λευκοματίνη, ανοσοσφαιρίνες κλπ), που αφορούν ασθενείς με πολύ σοβαρά νοσήματα με ανελαστικές ανάγκες, όπως αιμορροφιλικούς, άτομα με ανοσοανεπάρκειες κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, ορισμένες εταιρείες έχουν ενημερώσει εγγράφως τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, καθώς αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των υποχρεωτικών εκπτώσεων.
Από την πλευρά των ασθενών, η κα Μαριάνα Λάμπρου, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων επεσήμανε ότι η κατάσταση γίνεται απελπιστική για πολλούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς νοιώθουν ανυπεράσπιστοι μπροστά στις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και κάλεσε τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Εκ μέρους των φαρμακοβιομηχανιών, ο Γενικος Διευθυντής της εταιρείας Shire, κ. Χρήστος Δακκας επισημαίνει ότι η υποχρεωτική αυτόματη επιστροφή (clawback) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θεσπίστηκε το 2016, είναι ένα παράλογο και άδικο μέτρο, διότι είναι αδύνατον να υπάρξει υπερσυνταγογράφηση σε σπάνια νοσήματα.
Γι αυτό, φαρμακοβιομηχανίες και φορείς ζητούν να εξαιρεθούν τα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις από το μέτρο του clawback. Όπως εξήγησαν, η εφαρμογή του μέτρου προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση κατά 28% στις φαρμακοβιομηχανίες και ενώ οι τιμές των φαρμάκων είναι ήδη από τις χαμηλότερες στην ΕΕ και υπάρχουν κατά μέσο ορο πρόσθετες εκπτώσεις περίπου 20% (νοσοκομειακή τιμή, εκπτώσεις όγκου κλπ).
“Η επιβάρυνσή μας με υποχρεωτικές εκπτώσεις συνολικά ύψους 50-55% είναι παράλογες, άδικες και καθιστούν τη χορήγηση θεραπείας στους ασθενείς μη βιώσιμη. Δυστυχώς, είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες αυτές ή σε φάρμακα, που αναμένεται να εγκριθούν στο άμεσο μέλλον”, τόνισε ο κ. Δάκκας.
Την κοινή πρωτοβουλία στηρίζουν οι ακόλουθοι φορείς: η Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «η Αλληλεγγύη» και η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων. Από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών στηρίζεται από τις εταιρείες: Shire, CSL Behring, Genesis Pharma, Novo Nordisk, Pharmathen, Sanofi-Genzyme και Vianex.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ