Σύμφωνα με τους ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Δρ Σίνα Φέιζελ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο World Psychiatry, οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές παθήσεις έχουν δέκα έως είκοσι χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής.
Ο Δρ Σίνα Φέιζελ και η ομάδα του μελέτησαν 20 δημοσιευμένες έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα. Όλες εστίαζαν στη σχέση του κινδύνου θανάτου με διάφορους παράγοντες, όπως οι ψυχικές διαταραχές, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η άνοια, ο αυτισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι διαταραχές της παιδικής συμπεριφοράς.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η διπολική διαταραχή συνεπάγεται μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά εννέα έως είκοσι χρόνια, η σχιζοφρένεια, δέκα έως είκοσι χρόνια και η σοβαρή κατάθλιψη, επτά έως έντεκα χρόνια, ενώ η κατάχρηση ουσιών, εννέα έως 24 χρόνια. Το κάπνισμα (πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως) μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά οκτώ έως δέκα χρόνια, κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, περίπου ένα στα τέσσερα άτομα θα εκδηλώσει κάποια ψυχική διαταραχή σε κάποια φάση της ζωής του, ενώ αρκετοί από τους πρόωρους θανάτους αποδίδονται στην αυτοκτονία. Για το λόγο αυτό σημειώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων, αφού μάλιστα η επίπτωσή τους στην υγεία του γενικού πληθυσμού είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή του καπνίσματος.

Λιγότερο ζουν οι ασθενείς με ψυχικές παθήσεις
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους: Τι δείχνουν τα στοιχεία πριν και μετά τον εμβολιασμό COVID-19
Αποχαιρετισμός στον Ευάγγελο Καφετζόπουλο
Οι νέες διοικήσεις νοσοκομείων σε 3η και 4η ΥΠΕ
Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: Παρεμβάσεις για τις επιπλέον χρεώσεις από διαγνωστικά κέντρα
Ο Ηλίας Γουζουάσης νέος αντιπρόεδρος Β’ του ΕΟΦ
Ποιοί αναλαμβάνουν νέοι διοικητές στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ
Comments (0)