Ένας ακήρυχτος πόλεμος λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Ιατρικής Αποκατάστασης, με “φόντο” τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από τη μία κι από την άλλη τις περικοπές των απαιτήσεων των μονάδων από τους υπεύθυνους εκκαθάρισης ελέγχου του Οργανισμού. Για νομοθετημένη διαδικασία κάνει λόγο ο ΕΟΠΥΥ.
Οι τελευταίοι, σύμφωνα με την Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ), παραβιάζουν συστηματικά τη σύμβαση των ΚΑΑ στους μηνιαίους ελέγχους τους, περικόπτοντας μεθοδικά και συντονισμένα νόσους που ο ίδιος ο Οργανισμός έχει συμφωνήσει να τις καλύπτει ασφαλιστικά, επικαλούμενοι νομικά αβάσιμες και ιατρικά αντιεπιστημονικές αιτιολογίες.
“Για παράδειγμα, το Πάρκινσον που αποτελεί μία χρόνια νόσο, έχει κατά καιρούς εξάρσεις. Ένας ασθενής ο οποίος θα παρουσιάσει έξαρση ενδέχεται να χρειαστεί για κάποιες ημέρες ιατρική βοήθεια ώστε να επανέλθει η κινητικότητά του. Κάτι το οποίο προβλέπεται στο παράρτημα της σύμβασης που είχαμε υπογράψει το 2012 με τον ΕΟΠΥΥ” λέει στο Virus ο Χρήστος Βιρβίλης, πρόεδρος ΕΚΑΕ. Όπως εξηγεί, όμως, ο Οργανισμός απέρριψε τη σχετική απαίτηση Κέντρου με το αιτιολογικό ότι το Πάρκινσον αποτελεί χρόνια πάθηση.
Άλλες περιπτώσεις περικοπών, τις οποίες η ΕΚΑΕ χαρακτηρίζει αυθαίρετες, αφορούν για παράδειγμα στην πολυνευροπάθεια μονάδας και στις εγκεφαλικές βλάβες.
Στο μεταξύ, καθώς οι περικοπές αυτές γίνονται με αναγωγή μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. “Ουσιαστικά για κάθε μηνιαία περικοπή ενός ασθενούς, είναι σαν να νοσηλεύουμε δωρεάν 10 ασθενείς στον ίδιο μήνα” αναφέρει ο κος Βιρβίλης.
Στις περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν το rebate και το clawback που μειώνουν κατά 50% το ειδικό νοσήλιο, καθώς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στο 25% κατόπιν των ελέγχων (τακτικών ή έκτακτων) της ΥΠΕΔΥΦΚΑ.
“Η αιτιολογία της ΥΠΕΔΥΦΚΑ για τα πρόστιμα είναι πως οι γνωματεύσεις δεν είναι πλήρως αιτιολογημένες. Αλλά αυτή είναι μια υποκειμενική κρίση, εφόσον δεν υπάρχει πρότυπο με κουτάκια που να υποδεικνύει την πλήρη αιτιολόγηση” σημειώνει ο κος Βιρβίλης.
Για την Ένωση, εξάλλου, η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου στα Κέντρα Αποκατάστασης εφόσον το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο που προβλέπεται από το νόμο δεν συνεδριάζει ποτέ και οι εκπρόσωποι των μονάδων δεν έχουν δικαίωμα ακρόασης.
“Κατά συνέπεια τα πορίσματά της ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι ανακριβή, αβάσιμα κι εν τέλει άκυρα” καταλήγει ο κος Βιρβίλης. Στις συνθήκες αυτές οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα Κέντρα Αποκατάστασης γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεικτικό είναι πως ο τελευταίος μήνας που έχει πληρωθεί είναι ο Οκτώβριος του 2017.
“Υπάρχει νομοθετημένη διαδικασία, που όλοι γνωρίζουν. Με αυτή τη νομοθεσία εργάζονται και οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ“, απαντά στο Virus υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ. Καλεί, δε, τους εκπροσώπους των ΚΑΑ να προσφύγουν στη δικαιοσύνη αν εκτιμού πως υπάρχει νομικό πρόβλημα. “Αν δεν συμφωνούν με τις περικοπές που έχουν γίνει μπορούν να κάνουν ένσταση“, προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας πως το πλαίσιο εκκαθάρισης είναι σαφές και θεσμοθετημένο με ΚΥΑ.
Επισημαίνεται πως η σύμβαση των Κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ έχει λήξει από το 2014 και ανανεώνεται με μονομερείς αποφάσεις του Οργανισμού έκτοτε. Με αφορμή και τις προαναφερόμενες εξελίξεις, η ΕΚΑΕ ζητά να ολοκληρωθεί άμεσα η διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας σύμβασης που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τα Κέντρα Αποκατάστασης διεκδικούν τη θέσπιση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης και την επιβολή κλιμακωτών προστίμων, μεταξύ άλλων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ