Ο συνδυασμός της ορμονοθεραπείας με Docetaxel, ενός χημειοθεραπευτικού παράγοντα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στο μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, επέδειξε για πρώτη φορά πλεονέκτημα επιβίωσης σε ορμονοευαίσθητη νόσο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης CHAARTED, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (American Society of Clinical Oncology/ASCO) στο Σικάγο. Μάλιστα, η συνδυασμένη θεραπεία επέτρεψε σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη να ζήσουν πάνω από ένα χρόνο επιπλέον.
Ουσιαστικά, οι ασθενείς που έλαβαν συνδυαστική θεραπεία είχαν διάμεση επιβίωση 57,6 μήνες, σε σύγκριση με 44,0 μήνες για εκείνους που έλαβαν μόνο ορμονοθεραπεία. Η διαφορά στην επιβίωση ήταν πιο έκδηλη στους 520 από τους 790 άνδρες, που συμμετείχαν και των οποίων η νόσος παρουσίαζε ευρύτερη εξάπλωση. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτοί οι ασθενείς που έλαβαν συνδυαστική θεραπεία έζησαν 17 μήνες περισσότερο.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές, εάν η αρχική χημειοορμονοθεραπεία παρέτεινε την επιβίωση των ασθενών με λιγότερο εκτεταμένη νόσο. Όπως αναφέρει η εταιρεία Sanofi, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί κι άλλες ορμονοθεραπείες, ενώ η Docetaxel χορηγείται συνήθως, όταν η ορμονοθεραπεία δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Καθένα από αυτά τα φάρμακα πρόσφερε οφέλη στην επιβίωση που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 5 μηνών.

Παράταση της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Aνησυχητική έκρηξη των γαστρεντερικών καρκίνων σε νέους
Όλα όσα πρέπει να έχει το φαρμακείο του ΙΧ σου από τις 18 Ιουνίου
Υποχρεωτική καταχώρηση εργαστηριακών αποτελεσμάτων στο Ψηφιακό Αποθετήριο από 1η Σεπτεμβρίου
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Προσωρινή Διοίκηση στον ΠΙΣ: Η νέα σύνθεση και οι στόχοι
Παραίτηση προσωπικού ιατρού: Ο Παναγιώτης Χούπας καταγγέλλει ασυνέπεια και αδιαφάνεια στον θεσμό











Comments (0)