Σύμφωνα με τα ευρήματα, το στρες προκαλεί μόνιμη υπερδιέγερση στο ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια να υπερπαράγονται λευκά αιμοσφαίρια, πράγμα που προκαλεί χρόνια φλεγμονή στις αρτηρίες. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Ματίας Νάρεντορφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», μελέτησαν 29 άτομα που εργάζονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου υπό συνθήκες μόνιμου στρες. Η ανάλυση δειγμάτων αίματος εν ώρα δουλειάς έδειξε σαφώς περισσότερα λευκά κύτταρα σε σχέση με την ανάλυση του αίματος τους εκτός δουλειάς, όταν το στρες τους ήταν μικρότερο.
Επίσης, οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια. Όπως στην περίπτωση των ανθρώπων, έτσι και στα πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων λευκοκυττάρων, όταν αυτά βρίσκονταν σε στρες. Αν ιδίως προϋπήρχε συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και αρτηριοσκλήρυνση, τότε η πρόσθετη φλεγμονή, λόγω της αύξησης των λευκών κυττάρων, αύξανε τον κίνδυνο θρόμβωσης από αποκόλληση ενός τμήματος της πλάκας.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι το στρες φθείρει το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά δυσκολεύονταν να βρουν μια άμεση βιολογική σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο, κάτι που φαίνεται να πετυχαίνει για πρώτη φορά τόσο καθαρά η νέα μελέτη.

Το χρόνιο στρες «χτυπάει» στην καρδιά
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Σοβαρές προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία μετά την απόσυρση του Bactrimel από την ελληνική αγορά
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Απόφαση–σταθμός για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μετά την ακύρωση των εκλογών του 2022
Έγκριση για προκήρυξη 95 θέσεων ιατρών ΕΣΥ από την Ειρήνη Αγαπηδάκη
Ρύθμιση για τα οφειλόμενα ποσά claw back προς τον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2022 έως και 2024
Καταγγελία στον ΙΣΑ και σκληρές αιχμές: Η αντιπαράθεση Καρυστιανού – Καραχάλιου παίρνει νέα τροπή















Comments (0)