”Άφαντο” είναι το προσωπικό που θα προσέφερε υπηρεσίες υγείας στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών και τις όμορες δημόσιες δομές, την ώρα που οι προσφυγικές ροές εμφανίζουν συνεχή αύξηση το τελευταίο διάστημα.
Όπως είχε αποκαλύψει το Virus, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία περίπου 1.500 θέσεων εργασίας μέχρι τις 20 Αυγούστου, ταυτόχρονα με αυξημένα κίνητρα για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών υγείας. Ένα project συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, κατατέθηκε και τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης.
Το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic. Δήλωσε, μάλιστα, πως ”αυτή η αύξηση προσωπικού θα δώσει τη δυνατότητα μίας ακόμα πιο στοχευμένης προσέγγισης των προβλημάτων υγείας των προσφύγων που θα αφορά την καλύτερη αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων, των ψυχικά ασθενών, των ΑμΕΑ, των θυμάτων βίας και βασανιστηρίων, των παιδιών, των εγκύων κτλ.”.
Παρά τις εξαγγελίες, η ”τύχη” της εν λόγω προκήρυξης αγνοείται. Ενδεικτικά, στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και πιο συγκεκριμένα στο σύνδεσμο ”Προκηρύξεις/Διαγωνισμοί” έχουν γίνει τέσσερις αναρτήσεις το μήνα Αύγουστο, καμία από τις οποίες δεν αφορά στις εν λόγω προσλήψεις. Η τελευταία, μάλιστα, ανάρτηση έγινε στις 23 Αυγούστου. Ούτε, όμως, στο σύνδεσμο ”Παλαιότερες Προκηρύξεις/Διαγωνισμοί” υπάρχει κάτι σχετικό. Εξάλλου, σε ανάλογες προκηρύξεις κατά το παρελθόν, το υπουργείο Υγείας πάντα εξέδιδε Δελτία Τύπου.
Στο μεταξύ, οι συμβάσεις του υπηρετούντος υγειονομικού προσωπικού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών έληξαν ήδη από τα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη που είχε αναρτηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος Philos (υλοποιείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης – AMIF) είχαν προσληφθεί 750 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία που έγινε στο Virus, λόγω της προαναφερόμενης κατάστασης, ουσιαστικά παρατάθηκε σιωπηρά η ισχύς ενός αριθμού συμβάσεων. Άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Όσο για τους εργαζόμενους στις κινητές μονάδες και τα νοσοκομεία, απολύθηκαν.
Πού οφείλεται η κωλυσιεργία που παρατηρείται; Μήπως η πολιτική ηγεσία βιάστηκε να προβεί σε ανακοινώσεις χωρίς να έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση; Ή μήπως υπάρχει κάποιο νομικό ”κόλλημα” που σχετίζεται με τις νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ;
Όποιος κι αν είναι ο λόγος που καθυστερούν οι εξαγγελθείσες προσλήψεις, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, καθώς το υγειονομικό προσωπικό στα προσφυγικά camps είναι ανεπαρκέστατο.
“Εκρηκτική” η κατάσταση στους καταυλισμούς
Η υποτυπώδης υγειονομική στελέχωση των camps σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού σε όμορες δομές υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) και μια σειρά άλλα προβλήματα, υγειονομικού και όχι μόνο χαρακτήρα, δημιουργούν ένα ”εκρηκτικό” μείγμα στους καταυλισμούς.
Τα οξυμένα προβλήματα είχε αναγνωρίσει τον περασμένο Ιούλιο ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Άγης Τερζίδης, μετά από καταγγελίες εργαζομένων για το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα. Όπως είχε αναφέρει τότε, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ”7 συμβασιούχοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες 900 προσφύγων, ενώ υπάρχει 1 γιατρός που δεν βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο Κέντρο και είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού”. Παράλληλα, είχε μιλήσει για ανεπαρκή μετακίνηση που να εξασφαλίζει τις διακομιδές στο Νοσοκομείο, έλλειψη βασικών φαρμάκων και στο χώρο και πλήρη απουσία φύλαξης και ασφάλειας.
Μετά από τη λήξη των συμβάσεων στα μέσα Αυγούστου, είναι πολύ πιθανό η κατάσταση αυτή να έχει επιδεινωθεί. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Κάτι το οποίο επισήμανε και ο κ. Τερζίδης στις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την κυβερνητική εξαγγελία για ενίσχυση των δομών με νέο προσωπικό. ”Ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες η προκήρυξη 1.500 εργαζομένων” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, το γύρο του κόσμου κάνει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC, όσον αφορά στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο hot spot της Μόριας. Η δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι στον καταυλισμό επικρατεί βία μέχρι θανάτου, τρομερός συνωστισμός, άθλιες υγειονομικές συνθήκες, και ότι σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, επίσης, ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε περίπου 70 άτομα.
Με τους όρους διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών να έχουν επιδεινωθεί δραματικά και με ελλιπέστατη την υγειονομική φροντίδα, ο κίνδυνος εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών και άλλων λοιμώξεων, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Πότε θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας τις ευθύνες που του αναλογούν για την αντιμετώπιση των έκτακτων κι επειγουσών υγειονομικών αναγκών λόγω της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης;
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ