Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει διαρκώς έδαφος μία νέα τεχνική για την επέμβαση καταρράκτη με τη χρήση λέιζερ και υπερήχων (μέθοδος FLACS), που υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Όμως, νέα έρευνα έδειξε ότι η τεχνική δεν υπερτερεί σε σύγκριση με την κλασική μέθοδο!
Η επέμβαση FLACS (Femto Laser Assisted Cataract Surgery) πραγματοποιείται με την χρήση του Femtosecond Laser και υπερήχων. Οι υποστηρικτές της αναφέρουν ότι λόγω της μικρής τομής (2 χιλιοστά περίπου) η επούλωση και η μετεγχειρητική αποκατάσταση της όρασης είναι ταχύτατη και δεν προκαλείται σημαντικός μετεγχειρητικός αστιγματισμός.
Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία με ειδικές αναισθητικές σταγόνες, χωρίς ενέσεις στο μάτι και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στο σπίτι του. Η όλη επέμβαση είναι ανώδυνη, αναίμακτη και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται ράμματα.
Όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η νέα τεχνική δεν υπερτερεί. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology. Στη μελέτη πήραν μέρος 1.089 ασθενείς και μελετήθηκαν 1.838 μάτια, τα οποία υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 3 χρόνια. Από το σύνολο των ματιών, 955 υποβλήθηκαν στην επέμβαση FLACS και 883 στην κλασική μέθοδο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι την τρίτη εβδομάδα μετά την επέμβαση το 82,6% των ματιών με τη μέθοδο FLACS και το 78,8% με την κλασική είχαν απόλυτο διαθλαστικό σφάλμα μικρότερο από 0,5 D, γεγονός που δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.
Ακόμη, δεν υπήρχε καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών στα ποσοστά των ματιών που είχαν σφάλμα μικρότερο από 0,25 D και 1.0 D. Μάλιστα, στα μάτια, που είχαν υποβληθεί στην τεχνική FLACS υπήρξαν περισσότερες επιπλοκές, όπως οίδημα στον κερατοειδή, θολή όραση και οπίσθια ή πρόσθια ρήξη της κάψουλας.
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Η θόλωση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της όρασης. Είναι μία πολύ κοινή πάθηση που συνήθως παρουσιάζεται στην τρίτη ηλικία και αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Σε αντίθεση με ότι γινόταν παλαιότερα, ο καταρράκτης θα πρέπει να χειρουργείται πολύ πριν ωριμάσει, διότι ένας ώριμος καταρράκτης δημιουργεί πολλές φορές δυσκολίες κατά την εγχείρηση.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ