Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις αποικίες μικροβίων, όχι μόνο στο έντερο αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως ο μαστός. Η επιρροή είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να μπορεί γίνει λόγος ακόμη και για πρόληψη του καρκίνου.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Ιατρική Σχολή του Wake Forest των ΗΠΑ, συγκρίνοντας τις επιπτώσεις της Δυτικής και της Μεσογειακής δίαιτας στα μικρόβια στους μαστικούς αδένες πιθήκων.
Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Reports και υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να ανοίξουν μια νέα οδό για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Μικρόβια που ζουν φυσιολογικά στον οργανισμό μας, γνωστό ως μικροβίωμα, επηρεάζουν πολλές ασθένειες. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αφορά το μικροβίωμα του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι επιστήμονες υποπτεύονται εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μικρόβια και στον ιστό του στήθους και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν βρεθεί σημαντικά ευρήματα. Πέρσι τέτοια εποχή, ερευνητές από το ινστιτούτο της Cleveland Clinic ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι ο υγιής ιστός του στήθους περιέχει διαφορετικά μικρόβια, σε σχέση με τον ιστό ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το είδος των μικροβίων, που αναπτύσσονται στο μαστό, γεγονός που εμμέσως σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στην ανάπτυξη καρκίνου.
Γενικά, είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού των γυναικών συνδέεται με τη διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή – όπως η μεσογειακή – η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, καρύδια, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο, ενώ μια τυπική δυτική διατροφή με λίπος και επεξεργασμένα τρόφιμα, τον αυξάνει.
Οι ερευνητές λένε ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για τον προσδιορισμό της επίδρασης των βακτηριδίων και των μεταβολικών παραπροϊόντων τους στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έτσι, σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνα, εξετάζοντας πώς η αύξηση των επιπέδων συγκριμένων μικροβίων μπορεί να επηρεάσει τον ιστό του μαστού.
Στη συνέχεια, θέλουν να ελέγξουν εάν η προσθήκη στη διατροφή συμπληρωμάτων – όπως τα προβιοτικά και το ιχθυέλαιο – μπορεί να μεταβάλλει το μικροβιακό ιστό του μαστού και τους όγκους. Παράλληλα, επιθυμούν να ελεγχθούν τα αποτελέσματα των βακτηριακών παραπροϊόντων και του χολικού οξέος στην ανάπτυξη όγκων στον καρκίνο του μαστού, στη φλεγμονή και στην ανταπόκριση στη θεραπεία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ