Οι πρώτες εικόνες από έναν ολόσωμο σαρωτή παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακτινολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο πριν λίγες ημέρες. Για πρώτη φορά, ένα ιατρικό μηχάνημα θα είναι σε θέση να αξιολογήσει το τι συμβαίνει σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος ταυτόχρονα!
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα PET/CT, που συνδυάζει τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και αξονική τομογραφία (CT). Ονομάζεται EXPLORER και μπορεί να απεικονίσει ολόκληρο το σώμα ταυτόχρονα! Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι η νέα τεχνολογία θα έχει πολλαπλές εφαρμογές, από τη βελτίωση της διάγνωσης έως την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Αποτελεί πνευματικό παιδί δύο επιστημόνων, των Simon Cherry και Ramsey Badawi, οι οποίοι εργάζονται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο UC Davis. Η ανάπττυξη του συστήματος έγινε σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία United Imaging Healthcare (UIH) με έδρα τη Σαγκάη, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή.
«Ενώ είχα φανταστεί τι θα έμοιαζαν οι εικόνες για χρόνια, τίποτα δεν με προετοίμαζε για τις απίστευτες λεπτομέρειες που μπορούσαμε να δούμε σε αυτή την πρώτη σάρωση», δήλωσε ο Cherry, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του UC Davis. Ο Badawi, επικεφαλής της Πυρηνικής Ιατρικής της UC Davis και αντιπρόεδρος για την έρευνα στο Τμήμα Ακτινολογίας, δήλωσε ότι «το επίπεδο λεπτομέρειας ήταν εκπληκτικό και μπορούσαμε να δούμε τα χαρακτηριστικά που απλά δεν βλέπουμε στις σαρώσεις PET».
Οι δύο επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνά τους για έναν ολόσωμο σαρωτή πριν από 13 χρόνια. Η αρχική ιδέα τους βασίστηκε σε επιχορήγηση 1,5 εκατ. δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το οποίο τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μια ευρεία κοινοπραξία ερευνητών και άλλων συνεργατών, ενώ η πραγματική ώθηση δόθηκε το 2015 με επιχορήγηση ύψους 15,5 εκατ. από το NIH.
Ο Cherry δήλωσε ότι αναμένει ότι ο EXPLORER θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην κλινική έρευνα και τη φροντίδα των ασθενών, επειδή παράγει διαγνωστικές εξετάσεις PET υψηλότερης ποιότητας από όσο ήταν ποτέ δυνατή. Ο EXPLORER επίσης ανιχνεύει έως και 40 φορές ταχύτερα από τους σημερινούς ελέγχους PET και μπορεί να παράγει μια διαγνωστική σάρωση ολόκληρου του σώματος σε μόλις 20-30 δευτερόλεπτα.
Ακόμη, ο EXPLORER μπορεί να ανιχνεύσει με δόση ακτινοβολίας μέχρι 40 φορές λιγότερη από μια τρέχουσα σάρωση PET, ανοίγοντας νέες οδούς έρευνας και καθιστώντας εφικτή τη διεξαγωγή πολλών επαναλαμβανόμενων μελετών σε ένα άτομο. Ακόμη, θα έχει χρήση σε παιδιατρικές μελέτες, όπου η μείωση της δόσης της ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, ένα ιατρικό μηχάνημα θα είναι σε θέση να αξιολογήσει το τι συμβαίνει σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μετρήσει ποσοτικά τη ροή του αίματος ή πώς το σώμα παίρνει γλυκόζη παντού στο σώμα. Οι ερευνητές προβλέπουν τη χρήση του σαρωτή για να μελετήσουν τον καρκίνο που έχει εξαπλωθεί πέρα από ένα μοναδικό σημείο όγκου, αλλά και καταστάσεις, όπως φλεγμονή, λοίμωξη, ανοσολογικές ή μεταβολικές διαταραχές και πολλές άλλες ασθένειες.
Το πανεπιστήμιο UC Davis συνεργάζεται στενά με την UIH για να παραδώσει το πρώτο σύστημα που θα εγκατασταθεί στο Sacramento και οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν την εφαρμογή σε ασθενείς από τον Ιούνιο του 2019.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ