Κυρίαρχοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τ.2 το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία, επιβεβαίωσε μελέτη που διεξήγαγε η ΕΣΔΥ και ο ΟΣΦΕ.
Η έρευνα ήταν αποτέλεσμα του προγράμματος ΑΡΕΤΑΙΟΣ που σχεδιάστηκε από την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), με τη συνεργασία της Ελληνικήςς Διαβητολογική Εταιρείας και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Τα αποτελέσματα των περίπου 13.700 ερωτηματολογίων, που απαντήθηκαν μέσω των φαρμακείων του δικτύου της ΟΣΦΕ, αναλύθηκαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Σκοποί του προγράμματος ήταν:
Στην πράξη, η μελέτη παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ολοκληρωμένη εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στον γενικό πληθυσμό, καθώς και των παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτό.
Οι φαρμακοποιοί έπρεπε να ενημερώσουν τους πολίτες και να συμπληρώσουν μαζί τους το ερωτηματολόγιο εκτίμησης κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.
Η δράση περιελάμβανε και την ενημέρωση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου της νόσου από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έπρεπε να τους συστήσουν επίσκεψη στο γιατρό τους, αν βάσει της βαθμολογίας υπήρχε υψηλός κίνδυνος ή υποψία νόσου.
Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 600 συνεταιρισμένοι φαρμακοποιοί. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΕΣΔΥ, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, υπογραμμίστηκε ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά και η ευρεία γεωγραφική κατανομή.
Η ανάλυση των ερωτηματολογία επιβεβαίωσε τα δεδομένα γύρω από τους επιβαρυντικούς παράγοντες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Κυρίαρχοι παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία, αλλά όπως τονίστηκε σημαντική είναι και η συμβολή του βάρους, της διατροφής και της άσκησης, με τους τελευταίους να αποτελούν και τους μόνους τροποποιήσιμους παράγοντες.
«Πάνω από 800.000 είναι τα άτομα με διαβήτη τ.2», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρ. Δαραμήλας, σημειώνοντας πως ειδικά για το διαβήτη τύπου 2, υπάρχει η δυνατότητα καθυστέρησης ή και συνολικής αναστολής της εμφάνισης της νόσου.
Στο κύμα πολιτικών αυτοφροντίδας, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ι. Κυριόπουλος, τονίζοντας πως κρίσιμη θα μπορούσε να είναι η συμβολή των φαρμακοποιών στην ενημέρωση των πολιτών και στην παροχή διευκρινήσεων γύρω από το κύμα των πληροφορίων που δέχονται οι πολίτες.
Στην ελλιπή ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού αναφέρθηκε ο Αντώνης Μπατίκας, Γ.Γ. της ΕΛΕΓΕΙΑ. «Αν υπήρχε καλά ανεπτυγμένη ΠΦΥ, αυτά τα ευρήματα θα εντάσσονταν στο φάκελο του ασθενούς, καθιστώντας αποτελεσματικότερη την πρόληψη και διαχείριση της νόσου», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Χρ. Λιόνης, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ , του Πανεπιστημίου της Κρήτης κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για τη διεύρυνση του προγράμματος ΑΡΕΤΑΙΟΣ.
Ειδικότερα, πρότεινε, πριν ακόμη περάσουμε στη συζήτηση για τη διαχείριση του διαβήτη, να τεθούν υπό έξεταση όλοι οι συντελεστές, βιολογικοί, νοσολογικοί και ψυχοκοινωνικοί. Ακόμη, συνέστησε τη διεύρυνση όρου του «κινδύνου» με την παράμετρο της συμπεριφοράς, δηλαδή τον παράγοντα του αντιλαμβανόμενου κινδύνου (perceived risk), που συνδέεται με την ευρύτερη κουλτούρα μιας κοινωνίας. «Αυτός ο κίνδυνος αφορά και το ΣΔ, καθώς αρκετοί ασθενείς με την ήπια μορφή της νόσου δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και δεν φροντίζουν εαυτό τους», προσέθεσε ο κ. Λιόνης.
Ακόμη, πρότεινε την ανάπτυξη ενός μοντέλου κοινοποίησης του κινδύνου, του τρόπου που θα ενημερώνονται οι πολίτες για τους κινδύνους, ενώ ο κ. Λιόνης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Υγείας γύρω από την έρευνα στην ΠΦΥ, η οποία δεν συνδέεται με την ανάπτυξη φαρμάκου και στην πράξη δεν χρηματοδοτείται από τη φαρμακοβιομηχανία.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ